Зброя для ЗСУ – стало відомо, через що імпортна зброя в Україні подорожчала і довго йде

Експерти називають ситуацію на легальному ринку зброї катастрофічною та радять один дієвий спосіб її швидко вирішити

В Україні через бюрократичну тяганину, логістичні труднощі та високі податки легальна вогнепальна зброя та аксесуари стають дорожчими в кілька разів і більше. Через це зокрема за снайперські гвинтівки та приціли волонтери переплачують на 50% і вище (а на деякі приціли ціни зросли і на 130%). До того ж при замовленні продукції її треба очікувати тижнями. Про це йдеться у статті на “Телеграфі” на тему зростання роздрібних цін на легальні вогнепали і спецобладнання.

Як зазначається у матеріалі, одночасно з цим зростає частка нелегального обігу вогнепальної зброї.

Про податковий тиск як суттєвий фактор ціноутворення нашому виданню підтвердив Георгій Учайкінголова Української асоціації власників зброї.

Безумовно, є відмінність в ціні, скажімо, в США і у нас, але люди часто помилково дивляться на вартість в Америці і порівнюють її з Україною. В першу чергу існує доволі складна логістика. Потрібно розуміти, що зброя раніше постачалася в Україну переважно морським транспортом, а зараз такої можливості немає. Відповідно, з’явилися додаткові логістичні пункти.

Плюс існує оподаткування, плюс — опосередковані податки, плюс багато факторів, наприклад таких, як транспортування зброї від кордону до безпосереднього місця продажу (що відбувається тільки за монопольної охорони від МВС).

Це все врешті-решт приводить до того, що ціна стає неадекватною. Враховуючи поточну ситуацію, яка погіршується навіть не щодня, а щогодини, якщо просто ухвалимо принципове рішення прибрати абсолютно всі податки з імпортерів, то ми тільки виграємо. Немає часу на дискусії. Ніхто не розуміє, наскільки стрімко змінюється ситуація. Треба терміново прибирати всі податки, максимально спрощувати процедуру оформлення дозволів на зброю і придбання її людьми, знижувати ціни в магазинах. Треба все спрощувати, адже ситуація — катастрофічна, — каже експерт.

За його оцінками, водночас хвилями наростає проблема тіньового сектору. Зокрема, якщо в 2011 році експерти нараховували в Україні 3 мільйони 100 тисяч одиниць зброї в “чорному” обігу, а в 2017-2018 рр. цифра нелегальних стволів наблизилась до 5 млн одиницьто сьогодні число “ніхто не може порахувати (можемо тільки здогадуватися), думаю, цифра збільшилась як мінімум на 2 мільйона“.

— І це ми кажемо виключно про стрілецьку зброю калібром до 12,5 мм (тобто все, що класифікується до кулеметів). По кількості гранатометів, вибухівки і т.д. — ми їх не можемо порахувати і не рахуємо, тому це, як кажуть, зовсім “інше кіно”. А от зі стрілецькою зброєю на чорному ринку — катастрофа, — додав Георгій Учайкін.

У той же час, за офіційними оцінками МВС, на руках в українців може бути вже від одного до п’яти мільйонів одиниць зброї, не рахуючи трофейної.

*Докладніше про цінову еквілібристику імпортних вогнепалів для бійців Сил оборони, як можна виправити ситуацію та про тіньовий сектор обігу зброї, читайте на “Телеграфі” у статті: “Треш і катастрофа: в ЗСУ з’явилась ще одна системна проблема, яка зриває важливі спецоперації“.

Як повідомлялось, нещодавно у Дніпрі правоохоронці затримали групу осіб, які під час війни організували незаконний продаж зброї та боєприпасів. Суми за “товар” коливалися від 5 до 120 тисяч гривень.

Також “Телеграф” писав про гучний випадок із помічником Валерія Залужного, який загинув від вибуху гранати у себе вдома.

Розслідування встановило, що загиблому гранати подарував нібито офіцер Апарату головнокомандувача ЗСУ, якого після інциденту заарештували.

Previous post Як зберігати хліб, щоб він був свіжим від двох тижнів до трьох місяців
Next post ???? СБУ повідомила про підозру бойовику рф, який воював проти Сил оборони під Солед…