Італія допоможе відновити Одеський Спасо-Преображенський собор

Італія найближчим часом має приєднатися до відновлення Одеського Спасо-Преображенського кафедрального собору. Минулого літа він суттєво постраждав внаслідок влучання російської ракети. Про це під час візиту в Одесу заявив виконувач обов’язків міністра культури Ростислав Карандєєв. Зараз у храмі відбудовують зруйнований вівтар. Які роботи попереду та що вже встигли зробити – дізнався Андрій Анастасов.

Ракета прилетіла сюди, зруйнувала весь вівтар Святителя Петра і далі пробила ще два поверхи.

Так вівтар Спасо-Преображенського собору в Одесі виглядав після ворожого обстрілу у липні минулого року. Довгий час тут була прірва, робочі розбирали завали, встановлювали перекриття, і ось нарешті,  відновлюють стіни вівтаря. І для храму це має символічне значення.

Мирослав Додович, настоятель Одеського Спасо-Преображенського кафедрального собору:

Вівтар – це найголовніша частина любого храму. Тут буде іконостас, далі буде престол, тому що це центр, і уже стіна, бачите, будується за мною, далі буде розпис і треба робити дах.

Раніше в соборі замінили покрівлю, вставили нові вікна та почали відновлювати ківорій, простіше кажучи, ротонду. Для цього робочі вирівняли колони, які пошкодило вибуховою хвилею.

Мирослав Додович, настоятель Одеського Спасо-Преображенського кафедрального собору:

Це архітектурна родзинка цього собору, його впізнають скрізь.. І хочу нагадати всім українцям, що в Одесі знаходиться найбільший собор в нашій державі, який вміщує дванадцять тисяч людей.

Коштів при цьому катастрофічно не вистачає. Обіцяної міжнародної підтримки тут іще не бачили. Тому роботи виконують коштом Одеської єпархії УПЦ та на пожертви містян. Вони залишають свої імена на цеглинах.

Микита Петраков, житель Одеси:

Ну, а як можна не допомагати відбудовувати храм на славу Божу, коли агресор просто зруйнував те, що було побудовано вже багато років тому?

Напередодні собор відвідав виконувач обов’язків міністра культури Ростислав Карандєєв. Він повідомив: між Україною та Італією підписаний меморандум щодо фінансування робіт.

Ростислав Карандєєв, т.в.о. міністра культури та інформаційної політики України:

Зовсім скоро, за два тижні, я уже можу анонсувати: ми готуємо підписання меморандуму – додаткового, конкретного вже, який передбачатиме виділення коштів, знову ж таки в конкретних розмірах і сумах, в тому числі й на цей.

За словами очільника Міністерства, попередньо йдеться про сорок п’ять мільйонів євро. Планується, що ці кошти в цілому підуть на протиаварійні та консерваційні роботи на історичних об’єктах Одеси, які постраждали внаслідок ворожих атак.

Ростислав Карандєєв, т.в.о. міністра культури та інформаційної політики України:

Остаточного рішення ми ще не бачимо: який перелік об’єктів, але ми будемо наполягати на тому, щоб меморандум був максимально деталізованим і щоб ми чітко розуміли, на який заклад скільки коштів піде: це важливо для планування нашої роботи.

Коли саме надійде така допомога, наразі невідомо, але експерти радять не зволікати. В тому ж Спасо-Преображенському соборі й досі не відновлена система опалення та електропостачання. Тож іще одну зиму ікони, розпис та ліпнина ризикують не пережити.

Previous post “Позавчора ми ще бачилися – він так жартував добре”. Близький друг та колега 56-річного Дмитра Капранова назвав причину його раптової смерті
Next post У Брюсселі відкрилася виставка про внутрішньо переміщених українців