Портрет Черчілля, який той ненавидів, виставили на аукціон

Ескіз портрета Вінстона Черчілля (1874-1965), який той так ненавидів, що картину спалили, виставили на аукціон. Вартість малюнка може досягати майже $1 млн, прогнозують мистецтвознавці.

Торги, на які виставлено роботу, проведе 6 червня аукціонний будинок Sotheby’s.

Портрет замовили у 1954 році парламентом Великої Британії до 80-річчя колишнього прем’єр-міністра. Малювати Черчілля доручили одному з провідних художників того часу Грему Сазерленду.

Художник був відомий своїм “суворим реалізмом” і намалював “те, що побачив” – літнього втомленого політика, який нещодавно переніс інсульт.

Сазерленд зіткнувся з великими труднощами під час написання картини – Черчілль постійно працював і не позував, як було потрібно, він часто намагався контролювати роботу художника. Літній політик ревно ставився до свого зображення і хотів, щоб на портреті він виглядав максимально благородно.

Результат викликав гнів у Черчілля. Він звинуватив художника у недоброзичливості і в тому, що на картині він виглядає як “клінічний алкаш”.

Черчіллю настільки не сподобалася картина, що він не хотів йти на її презентацію у парламенті і публічно висміяв роботу, cаркастично назвавши її “чудовим зразком сучасного мистецтва”. Цей момент обіграли в культовому серіалі   Netflix “Корона”.

Черчілль не став вішати полотно у своєму робочому кабінеті на Даунінг-стріт, 10, та відвезли до заміського будинку Черчілля  у графстві Кент під Лондоном. Колишній прем’єр знайшов їй місце у кутку підвалу. Пізніше з дозволу дружини екс-прем’єра Клементини картину спалили.

Ображений Сазерленд назвав знищення своєї роботи актом вандалізму.

Портрет Черчілля, який той ненавидів, виставили на аукціон

Нагадаємо, Вінстон Черчілль сам захоплювався малюванням і створив десятки картин, які він підписував як Чарльз Морін.

Полотна неодноразово демонструвалися на щорічних виставках Королівської академії мистецтв, виставлялися в Парижі та за досить високими цінами купувалися колекціонерами. Час від часу вони з’являються на аукціонах.

Previous post Порівняйте ChatGPT, Copilot, Gemini та Grok – що краще для виконання завдань | новини України
Next post «Джміль»: стратегії співіснування з Росією після війни потрібні вже зараз