Порівняйте ChatGPT, Copilot, Gemini та Grok – що краще для виконання завдань | новини України

Технологічні компанії агресивно конкурують за лідерство у галузі генеративного штучного інтелекту. Open Ai, Google і Microsoft регулярно оновлюють свої ШІ-продукти так, щоб ті ставали розумнішими та давали користувачам більше можливостей.

Ліга.Тех зібрала деякі нові функції ChatGPT, Gemini (екс-Google Bard), Mirosoft Copilot (екс-Bing) та Grok, які були представлені аудиторії в останні місяці та нагадує, чим відрізняються ці інструменти.

ChatGPT – перший серед чат-ботів

У травні OpenAI представив нову функцію для ChatGPT – читання вголос, доступну у веб-версії та додатках ChatGPT для iOS та Android. Ця функція підтримує 37 мов та автоматично визначає мову читання.

Щоб використовувати цю опцію, користувачам програм потрібно просто затиснути вибраний текст. У веб-версії така опція відображається внизу чату, відразу під відповіддю ChatGPT. На неї вказує відповідний значок “Динамік”.

Що можуть ChatGPT, Copilot, Gemini та Grok.  Зібрали нові функції
Скріншот ChatGPT

Незабаром популярний чат стане ще більш людяним завдяки новій функції, яку зараз тестує Open AI. У компанії обіцяють, що ChatGPT навчиться запам'ятовувати речі, які ви з ним обговорювали, щоб покращити досвід користувача.

Під час спілкування ви можете попросити його запам'ятати щось конкретне або дозволити самому збирати деталі. Чим довше ви користуватиметеся цією функцією, тим краще вона працюватиме.

Поки що ця функція доступна невеликій частині користувачів платної та безкоштовної версії ChatGPT. Якщо ви опинилися серед вибраної групи, можна вимкнути пам'ять, відкривши “Параметри”, потім вибрати “Персоналізація” та “Пам'ять”. Також ви зможете попросити чат-бот забути певні речі.

  • Зображення за текстовим описом

Чат-бот тепер може створювати унікальні зображення за вашими описами. Ця нова функція доступна для користувачів платних версій чату – Plus та Enterprise. Користувачі можуть попросити чат-бот доопрацювати зображення або створити щось на прикладі наявних малюнків і фото.

Можливість забезпечується генератором зображень DALL E 3, інтегрованим в чат-бот. Це зробило цей інструмент доступним більшій кількості людей без необхідності вивчати складне програмне забезпечення.

  • Розпізнавання зображень та голосових інструкцій

Користувачі ChatGPT Plus та Enterprise можуть ставити чат-боту завдання голосом та демонструвати, про що ви говорите. У компанії обіцяють, що це значно заощадить час як у робочих, так і у побутових ситуаціях. Наприклад, чат-бот може запропонувати вам рецепт вечері за фото, де можна розглянути актуальний зміст вашого холодильника.

  • Підтримка понад 80 мов

Цей інструмент є важливим не тільки для користувачів інструментів штучного інтелекту в різних країнах, але й для тих, чий бізнес працює на різних ринках. Це дозволяє заощаджувати бюджети.

Gemini (ex-Bard) – переваги Google

  • Інтеграція з програмами Google

Gemini тепер інтегрована з такими програмами Google, як Gmail, Карти та YouTube, щоб полегшити роботу та отримувати інформацію з ваших документів. Користувач може керувати налаштуваннями та вирішувати, до яких програм матиме доступ чат-бот.

Ви можете взаємодіяти з Gemini за допомогою тексту, голосу або зображень, щоб написати листи, планувати маршрути і т.д. За відгуками користувачів, інтеграція з Google дає цьому ІІ чат-боту перевагу в пошуку та аналізі наявної інформації.

  • Налаштування відповідей

Останнє оновлення, запропоноване користувачам, налаштовувати відповіді чат-бота. Виберіть частину тексту, яку потрібно змінити, дайте Gemini відповідні інструкції та отримайте результат, який буде ближче до того, що ви шукаєте.

Користувачі Gemini Advanced тепер можуть редагувати і запускати код Python безпосередньо в інтерфейсі користувача Gemini. Це дозволяє експериментувати з кодом, дивитися, як зміни впливають на результат, і перевіряти, чи код працює правильно.

  • Створення зображень за описом

На відміну від ChatGPT, Gemini зробив цю функцію доступною для всіх. Єдине – користувачі безкоштовної версії мають обмеження кількості зображень за певний період часу. Щоб створити зображення, потрібно ввести кілька підказок для чат-бота. Можна встановити додаткові параметри, натиснувши кнопку “Створити більше”.

  • Підтримка 40 мов

Gemini поступово наздоганяє конкурента та збільшує кількість доступних мов. З недавнього часу цей інструмент підтримує 40 мов та доступний у 230 країнах.

Microsoft Copilot (ex-Bing) – інтеграція з Office

  • Безкоштовний доступ до преміум-можливостей GPT-4

Microsoft є інвестором OpenAI, тому не дивно, що обидва чат-боти працюють на основі моделі GPT. Але якщо вам потрібен безкоштовний доступ до GPT-4 (найдосконаліша і найпотужніша мовна модель OpenAI, яка, зокрема, заснована на актуальних даних, а не пропонує вам інформацію дворічної давності), Copilot – це ваш шлях.

Доступ до GPT-4 через ChatGPT відкритий лише платним користувачам.

  • Інтеграція з продуктами Microsoft

Компанія робить ставку на те, що чат-бот Copilot тісно інтегрований із продуктами Microsoft Office. Таким чином ви отримуєте переваги ІІ у знайомих вам програмах.

  • Створення музики за описом

Завдяки вбудованому плагіну Suno Copilot навчився генерувати музику за текстовим описом. Щоб згенерувати мелодію, потрібно авторизуватися на copilot.microsoft.com, включити Suno та ввести підказку з жанру та тематики пісні.

Ця можливість відкрита як для користувачів безкоштовної версії, так і для Copilot Pro. Але щоб отримати права на музику та використовувати її, наприклад, з комерційною метою, потрібно стати преміум-користувачем.

Grok – зухвалий витвір Маска

  • Інтеграція з X (екс-Twitter)

Ілон Маск запустив свій чат-бот пізніше за конкурентів. Щоб посилити позиції свого ІІ-інструменту, техномільярдер вирішив просувати його за допомогою інших своїх продуктів. Так, нещодавно Grok був інтегрований у соціальну мережу X. Скористатися ним поки що можуть лише преміум-передплатники цієї платформи.

  • “Бунтар” серед ІІ

Бізнесмен намагається застосувати до чат-боту такий самий підхід, як він пропагує щодо інших своїх проектів. Це означає, що Grok має менше обмежень і готовий торкатися тем, які інші ІІ можуть уникати. “Бунтарський” дух чат-бота також відзначається в описі на офіційному сайті, де користувачам обіцяють приємніше та неформальне спілкування.

У той же час такі можливості мають зворотний бік, які роблять цей інструмент менш безпечним. Зокрема, він уже піддався критиці через те, що дає поради, які можуть становити загрозу безпеці людей.

  • Багатозадачність

Grok може обробляти кілька запитів та завдань одночасно, дозволяючи користувачам плавно між ними перемикатися.

  • Обробка інформації у режимі реального часу

Завдяки інтеграції з платформою X він має доступ до новин та інформації в режимі реального часу. У той же час, Grok поки що не завжди може відрізнити справжні новини від фейків та жартів, тому не варто довіряти йому на 100%.

  • Просторове розуміння реального світу

Після останнього оновлення Grok вміє розуміти зображення, аналізувати таблиці, скріншоти та діаграми. Крім того, чат-бот отримав “просторове розуміння реального світу”, що дозволяє краще зрозуміти фізичний світ на зображеннях, завантажених користувачами.

Читайте також

Previous post Низка медійників вимагають звільнити речницю Сил оборони півдня Гуменюк: причина — Укрaїнa
Next post Портрет Черчілля, який той ненавидів, виставили на аукціон