Ціни на овочі: яка ситуація на ринку

Україні вдалося стабілізувати ситуацію на ринку овочівництва. Експерти галузі твердять, що та поступово повертається до обсягів, які були до початку повномасштабного вторгнення. Переважно завдяки релокації підприємств в безпечніші регіони. Та й загалом фермери почали вирощувати більше продукції. Як працюють виробники на Одещині та з якими викликами стикаються, бачив Андрій Анастасов.

Дмитро Євчев уже давно присвятив себе овочівництву. Його господарство на півдні Одеської області. Але цьогоріч фермер удвічі збільшив площі. Зокрема, ґрунтової капусти. Тут чоловік розробив певну стратегію, як своєчасно впіймати вигідну для себе ціну.

Дмитро Євчев, керівник агропідприємства:

– Ми сподіваємося, що ми вийдемо на ринок десь двадцятого травня. – І на яку ціну ви розраховуєте? – Ну, в цьому році, дай Боже, хоча б на двадцять гривень за рахунок того, що теплична закінчується, а іще відкритий ґрунт не всюди є по Україні, і якийсь такий маленький, як голод на ринку капусти – тому і ціна виростає.

Такий самий розрахунок із кавунами та озимою цибулею. Ці площі Дмитро збільшив майже втричі. Пояснює: через тимчасову окупацію частини Херсонщини та Запоріжжя стрімко зріс попит на цю продукцію.

Є віддача від цього. Я не знаю, яка ціна буде в цьому році на цибулю, але навіть по гривень десять-дванадцять, я думаю, що можна навіть добре і заробити.

Городництвом почали захоплюватися і сусіди-фермери, – розповідає чоловік. Раніше вони вирощували лише пшеницю та ячмінь.

Дмитро Євчев, керівник агропідприємства:

Тому що зерно коштує копійки, уже два роки не сильно прямо такі урожаї на зерно, а чи цибуля, чи капуста, чи то перець, баклажан, чи то кавун – воно поки в ціні.

За даними Департаменту агрополітики, цьогоріч на Одещині фермери відвели землі під овочеві культури – приблизно на сім відсотків більше. Схожі показники й в інших регіонах, кажуть фахівці. Та пояснюють: причина цього навіть не в додаткових гектарах. А в тому, що аграрії навчилися отримувати більшу врожайність з одиниці площі.

Олександр Шабля, учений секретар Інституту кліматичного орієнтованого сільського господарства НААН:

Шляхом використання сучасних сортів і гібридів, впровадження новітніх інноваційних технологій вирощування культур, і технології промислового типу впроваджуються, то, звісно, відбувається інтенсифікація галузі.

Тож кризу, яка спостерігалась у двадцять другому та частково у двадцять третьому роках – уже подолано, кажуть в Академії аграрних наук. Овочів вистачає: обсяги виробництва повернулися до звичних показників. Звісно, це вплинуло і на споживчі ціни.

Анатолій Томницький, заступник директора Інституту кліматично орієнтованого сільського господарства НААН:

Коли більше пропозицій на ринку – ціна більш стабілізується і вона більш помірна стає. Ми можемо уже на свій приклад уявити, що минулого року ціна цибулі доходила майже до сорока п’яти гривень за кілограм, в цьому році вона більш помірна – уже сімнадцять гривень коштує, так само і морква, і капуста.

Утім, фахівці застерігають про підводні камені городництва, з якими неминуче стикаються фермери, особливо початківці. По-перше, овочі потребують сталого поливу (приміром, Дмитро це вирішив за допомогою крапельного зрошення). По-друге, врожай треба десь зберігати та мати ринки збуту. І, по-третє, ця галузь передбачає наявність робочої сили. А ось з цим якраз часто-густо проблеми.

Оксана Дениско, бригадир:

Бо немає людей, бо не вистачає людей: багато з війною повиїжджало людей, хлопців повиїжджало, когось з хлопців забрали на війну – не вистачає, і не всі бажають працювати на полі – це ж дуже тяжко. Стараємось працювати без вихідних: щоби щось заробити і щоб щось було.

Скільки нових гравців упорається з цими викликами, а скільки вимушено підуть – покаже вже наступний сезон. У будь-якому разі, зазначають експерти, рекордні ціни на борщовий набір залишилися в минулому.

Previous post ​Боррель: Дешевше купити Patriot, ніж відновлювати зруйновану росіянами ТЕС
Next post Командувачем ОК “Південь” призначено бригадного генерала Шаповалова | новини України