“Проводили лінійки”: як ветерани демонтують зруйновану школу Миколаївщини

З початку повномасштабного вторгнення на Миколаївщині росія зруйнувала більше 15 з половиною тисяч об’єктів. Відновити вдалося менше третини. Найбільше окупанти зруйнували та пошкодили саме житлових будинків.

Їхніми ударами понівечені сотні навчальних, медичних та культурних закладів. Більшість об’єктів вже неможливо відновити. Про долю однієї з таких шкіл – в репортажі Марини Михайловської.

Тут лінійки проводили, було все гарно-красиво.

Жителі громади збирають вцілілу бруківку з подвір’я школи. Дітей тут не було понад 2 роки – відтоді, як почалися окупація і бойові дії.

Максим Коровай – начальник Первомайської селищної військової адміністрації:

Це один з закладів інфраструктури, які на початку березня зазнав прямих влучань з боку рф. З травня по липень 22-го по будівлі школи були щоденні прильоти різного калібру.

Колись тут навчалося більше як 400 дітей. Це була опорна школа. Тепер аварійна будівля, відбудувати чи демонтувати її громада грошей не має.

Спеціальний захисний костюм, окуляри, респіратор і рукавички.

Володимир – колишній військовий льотчик. Тепер він – один з бригади, яка допомагає розібрати будівлю. Усі в команді мають бойовий досвід – на такому об’єкті працювати цивільним не можна.

Володимир Дем’янов – ветеран АТО:

Це “Град” був, він в землю ввійшов і не розірвався. Такого багацько. Міни, коли кінцевики з землі стирчать.

Спершу очистять приміщення, потому знімуть дах, а далі стіни знесуть важкою технікою. Це вже третя школа, яку бригада ветеранів демонтує на Миколаївщині.

Володимир Винокур – ветеран АТО:

Наше завдання – зберегти щось з матеріалів, що надалі громада може використовувати. А всі будівельні залишки мають бути перероблені, і підуть також на користь громади.

Допомагають Миколаївщині з демонтажем знищених армією рф шкіл данська та французька компанії. Вони фінансують роботи і вирішують проблеми будівельних відходів.

Артем Сумара – проєктний менеджер компанії:

Усі ці відходи, як виникли внаслідок руйнації, можна використати повторно. Майже всі. Є деякі елементи, які неможливо переробити. Буде сортування відходів на різні фракції та різні типи матеріалів.

Особливість цього проєкту на Миколаївщині в тому, що працюють на об’єктах лише ветерани російсько-української війни.

Нелі Яровенко – проєктний менеджер компанії-учасника:

Більшість з яких мають травми, пов’язані з проходженням військової служби. Люди повернулися, вони хочуть надалі допомагати. Цей проєкт дає їм можливість себе реалізовувати надалі.

Демонтаж ветерани обіцяють завершити за півтора місяця. А жителі Первомайської громади вже мріють про нову школу, бо вірять, що колись їхні діти зможуть навчатися в мирній країні, в сучасному закладі.

Previous post G7 пропонує використати активи РФ як заставу для кредитів Україні – LB.ua
Next post Мобілізація авто: у кого та за яких умов вилучатимуть транспорт