Відправка в’язнів на війну: Малюська розповів, чим мобілізація в Україні відрізнятиметься від “Вагнера” (відео)

Мобілізація засуджених в Україні буде сильно відрізнятися від тієї, яка відбувалася в російських тюрмах для ПВК “Вагнера”. По-перше, мобілізація буде виключно добровільною, а колишніх в’язнів не кидатимуть, як м’ясо, на штурми.

Про це в ефірі національного телемарафону “Єдині новини” розповів міністр юстиції України Денис Малюська.

“Вагнерівці” – ті, хто був мобілізований з ув’язнених, не були якимось кваліфікованими бійцями. Чимало  скептицизму з нашого боку, пов’язаного з “Вагнером”, було в тому, що там брали будь-кого, часто брали примусово, вони не хотіли йти, але їх примушували йти. Ніхто не дбав про їх озброєння, навчання, кидали, як м’ясо. Тобто мова не стільки йшла про ідею, що це погано – брати ув’язненого і відправляти його воювати, – скільки про механізм, як вони цим користувались.

Принаймні ідея наша, що в Україні це виглядатиме інакше. Це дійсно добровільна згода – і ЗСУ і ув’язненого. буде контракт укладатися. Це і забезпечення і прав, і належне навчання, і озброєння. Тобто це набагато цивілізованіший підхід.

Ми виграємо у двох аспектах. По-перше, у нас з’являться військові. По-друге, нам не треба буде думати, як їх охороняти, годувати, дбати. Особливо в умовах дефіциту ресурсів, і в умовах обмеженої кількості в’язниць. У нас кількість, хто потрапляє в наші установи, істотно зростає, а кількість місць зменшується. Ми на якомусь етапі можемо луснути, тому нам треба думати про те, як зменшити кількість тих. про кого ми дбаємо в наших установах…

В’язні отримуватимуть умовно-дострокове звільнення. Тобто якщо він погоджується на військову службу, підписує контракт, все – він офіційно є вільною людиною. Умовно вільною, бо він мобілізований, і відповідно при ухиленні від мобілізації він отримає ще одне тюремне ув’язнення, вирок. Тому безумовно це бонус – він стає вільною людиною, але солдатом”, – розповів Малюська.

Previous post Китай приховує свою військову присутність у космосі
Next post Британець виграв суд проти рф за тортури у полоні