Зеленський зустрівся з єврейською громадою напередодні свята Песах

Євреї всього світу готуються відзначати Песах. Це свято про звільнення єврейського народу від чотирьохсотрічного рабства, виходу з Єгипту. Сьогодні Президент України відвідав школу в Києві, де діти вивчають традиції єврейського народу і добре знають, як правильно святкувати Песах. А ще добре знають, що свобода – це те, що доводиться виборювати й українцям, і євреям.

325-та школа у Києві називається “Щастя” – діти вивчають тут іврит, культуру та традиції єврейського народу. Зараз – готуються до свята Песах.

Сьогодні на урок до дітей завітав Президент України.

Школярі впевнено розповідають про головні символи свята. Вони точно знають – відзначати Песах треба у радісній атмосфері. Велику увагу слід приділити святковій трапезі Седера.

– Гірке листя салату. – Що воно нам нагадує? – Нагадують за смаком гіркоту єгипетського рабства, через яке наш народ пройшов. Це є карпас, він немає смаку, він нейтральний – ми макаємо в солону воду, що символізує сльози та піт єврейського народу.

Свято звільнення, свято свободи. Боротьбу за найголовніші цінності єврейський та український народи продовжують досі. Це розуміють діти. На цьому акцентує і Глава держави.

Володимир Зеленський​, Президент України:

Свобода – це болюче і найцінніше, що в нас є. Це цінність кожного народу. Думаю, що за цю свободу треба стояти і треба пам’ятати навіть в такі святкові дні.

У ці дні варто було б радіти. Бо свято про свободу. Однак радіти складно. Коли твою волю намагаються забрати, а спогади стерти. Російська армія руйнує цвинтарі На Песах люди мають йти до синагоги, але далеко не кожний такий храм в Україні вистояв. Російська навала нищить святині. Російські агресори ціляться у пам’ять, цинічно б’ють по історії.

Близько опівдня в Києві лунала тривога. Тож учнів і усіх присутніх перевели в укриття. Саме тут Президент зустрівся і з рабинами міст та областей України

Володимир Зеленський, Президент України:

Як це символічно, що ми в єврейській школі, і ми знаходимось в бомбосховищі. Це такий кейс, і мені здається, це важливий сигнал всьому світу, що кожен народ, кожна нація бореться за свободу, свої цінності. Тільки нам бомбосховищ треба більше, я думаю, за вашої підтримки ми зможемо це зробити.

Харків, Суми, Херсон, Дніпро – сьогодні духовні наставники єврейських общин залишаються там, де ворог не припиняє обстріли.

Іцхак Вольф, Головний рабин Херсона та Херсонської області:

Ми там, знаходимося там, нікуди не йдемо. Якщо раніше займалися дуже сильно освітою, школи дитячі садки, то сьогодні, на жаль, це нереально, ми займаємося дуже сильно, дуже щільно – допомога, медикаменті, моральна підтримка.

Володимир Зеленський, Президент України:

Важливо, що ви всі в Україні, що ви підтримуєте Україну. Передаєте сигнали партнерам в США, в Європі, в Німеччині, в Ізраїлі – всюди, де можна, щоби єврейська спільнота підтримувала Україну в боротьбі за свободу.

Один із символів свята Песах – маца. Головний рабин Дніпра каже: маца українського виробництва – одна з найкращих у світі!

Шмуель Камінецький, головний рабин Дніпра та Дніпропетровської області:

– Коли воно потрапляє до Америки до Австралії – дві хвилини, її вже немає на полиці. – Ви їм не давайте мацу, поки вони не надішлють нам ППО.

Підтримка рабинами освітніх та соціальних проєктів – не лише в Україні, а й по всьому світі – має глибоку історію. Десятки років тому такий рух започаткував Любовицький ребе Менахем-Мендл Шнеєрсон, видатний духовний лідер. Родом він з України, а похований у Нью-Йорку. І саме сьогодні його день народження.

Меїр Стамблер, голова ради Федерації єврейських громад України:

Він наш земляк, родився в Миколаїв, виріс в Дніпропетровськ, сьогодні Дніпро. Він лідер єврейської громади всього мира.

Під час розмови духовні лідери єврейського народу запевнили Президента, що єврейські громади по всьому світу допомагатимуть Україні аж до її Перемоги над ворогом.

Previous post На Сумщині прозвучало 82 вибухи
Next post Шольц: Україна може отримати ще шість систем Patriot від партнерів НАТО | новини України