Штурм окопів, контратака та наступ: як тренуються військовослужбовці Нацгвардії

Штурм будівлі та окопів, контратака та наступ. Рівненські нацгвардійці вдосконалюють навички ведення бою, адже ворог постійно змінює свою тактику. Навчання відбуваються в умовах максимально наближених до бойових. Як тренуються військовослужбовці Нацгвардії на Поліссі – про це репортаж Сніжани Сидорук.

Бійці заходять у будівлю, в котрій засіла умовна ДРГ. Просуваються обережно – двійками, прикривають один одного, адже невідомо, де зачаїлися вороги. Зачищають кімнату за кімнатою.

Кімната зліва-справа. Акуратно там, пацани.

Та в одному з приміщень, за легендою навчань, потрапляють у засідку. Пораненого побратими евакуюють у безпечне місце і одразу надають меддопомогу. У бійця – травмована нога.

Все буде добре, почекай секунду. Все буде нормально. Головне – правильне тампонування. Потім накладаємо бандаж наверх, щоб зупинити масивну кровотечу.

Рятують воїна за протоколом MARCH.

Позивний “Мурчик”, нацгвардієць:

Оглядаємо всі кінцівки і дивимось на наявність поранень. Якщо є поранення і воно десь біля паху, то тоді вже надягаємо бандаж і тампонуємо рану, а якщо поранення десь нижче коліна, то тоді можна накласти турнікет.

Так бійці Нацгвардії відпрацювали штурм та зачистку будівлі.

Позивний “Барон”, нацгвардієць:

Це дуже складна будівля. Тут безліч кімнат, є незачищене горище. Так же само підвали. Дуже багато є небезпечних зон, звідки може відкритися вогонь або вилетіти граната, чи, можливо, розтяжки стоять, щоб особовий склад наперед в навчанні думав, що і як робити в зоні бойових дій.

А це вже штурм окопів. Спершу їх наша артилерія накрила щільним вогнем. Завдання – зачистити фортифікаційні споруди від ворога. Нацгвардійці перевіряють кожен закуток.

Бачу поворот направо. Стріляють. Чисто.

Треба ворога зачистить і потім надалі закріпиться на цих же позиціях.

Боєць за позивним “Арчі” служить п’ятий місяць. Раніше, юрист за освітою, працював у муніципальній варті Рівного.

Позивний “Арчі”, нацгвардієць:

Зараз відпрацьовували штурм окопів, штурм ворожих позицій по траншеях. Звісно, задача непроста, нелегка. Є свої нюанси, є свої підводні камені, але завдяки злагодженій співпраці, навчанню – задачу свою розуміємо, стараємось виконувати її.

За діями військовиків стежать інструктори. Помилки аналізують разом, щоб не припуститися їх у реальному бою.

Олександр, інструктор:

Для чого потрібно, наприклад, штурм або зачистка окопів? Для того, щоб потім зайняти ці рубежі для ведення або оборонного бою, або для того, щоб були умови сприятливі для подальшого наступу.

Відпрацьовують рівненські нацгвардійці і наступ. На відкритій місцевості для прикриття особового складу використовують броньовану машину.

– Я “Марс”, далі на дванадцяту триста метрів бачу танчика, бачу танчика. Прийом. – Плюс. Вас прийняв. Знищити танк. Надаю вогневу підтримку. Як прийняв, “Марс”? – Прийняв, прийняв, працюєм, працюєм.

Боєм керують із командного пункту. Його розгорнули під землею.

Позивний “Крякен”, командир взводу:

Було відпрацювання – поява ворожого танка на полі бою. Танк знищили. З ворожого танка лишилася жива піхота вона почала відступати. Було прийнято рішення знищити ворожу піхоту.

Такі тактичні навчання рівненські нацгвардійці проводять постійно – це частина програми підвищення професійної майстерності. Серед вояків чимало мобілізованих та добровольців.

Позивний “Сова”, інструктор:

Працюють всі як один єдиний механізм, як один єдиний кулак і в принципі ці заняття спрямовані для того, щоб навчити особовий склад працювати колективно, разом, підтримувати один одного, надавати допомогу.

Вишкіл відбувається в умовах максимально наближених до бойових. Щойно буде наказ – бійці вирушать на фронт.

Позивний “Сова”, інструктор:

Ми повинні здійснити помсту за наших побратимів, які полягли за волю і незалежність нашої держави. Окупантам немає місця на нашій землі.

Previous post Грузія відмовиться від закону про іноагентів в обмін на членство в ЄС – голова правлячої партії
Next post На Буковині група цивільних напала на військового ТЦК та заблокувала його авто | новини України