Сенат США схвалив допомогу Україні на 60 млрд доларів – новини LB.ua

Понад піврічне очікування завершене: Сенат США ухвалив безпековий законопроєкт, що передбачає надання Україні допомоги на суму понад 60 мільярдів доларів, який раніше був проголосований у Палаті представників. Отримавши підтримку обох палат американського парламенту, документ негайно спрямовується на підпис президенту.

Як повідомляє The Hill, 79 сенаторів висловилися “за”, 18 проголосували “проти”.

Законопроєкт передбачає виділення 23 млрд доларів на поповнення арсеналів США, які можуть бути використані для військової допомоги Україні, та 11,3 мільярда доларів на поточні військові операції США в регіоні. Також Конгрес погодив 13,8 млрд доларів на закупівлю новітніх систем озброєнь, товарів та послуг оборонного призначення.

У тексті документа окремо зазначено, що Сполучені Штати мають передати Києву далекобійні ракетні системи ATACMS, якщо це не загрожує безпековій ситуації в самих США.

Окрім України, іншим законопроєктом мільярдні суми на оборону з американського бюджету передадуть також Ізраїлю та Тайваню.

Допомога США Україні

Після місяців обговорень, закликів і застережень американський Конгрес лише в квітні досяг результату в підтримці нового пакету допомоги Україні на $60 млрд. Спікер Палати представників Майк Джонсон зрештою обіцяв, що це питання розглянуть після перерви в роботі Конгресу, що закінчилася 8 квітня. Він також ініціював розділення надання коштів Україні, Ізраїлю і Тайваню на різні законопроєкти.

Раніше республіканці говорили, що розглядають надання Україні допомоги як позику. Київ не проти такої пропозиції, головне, щоб ця допомога надійшла швидко, запевняв президент Володимир Зеленський.

Загалом Зеленський прямо говорив, що без американської допомоги Україні в війні проти російської окупації не перемогти.

У Вашингтоні та Києві пов’язували територіальні поразки України з затримкою американської допомоги. Президент Володимир Зеленський, коментуючи відхід Сил оборони з Авдіївки, не приховував, що захисникам не вистачило зброї. Про пряму відповідальність Конгресу за Авдіївку говорив і американський президент Байден. 27 радник Білого дому з питань комунікацій у сфері національної безпеки Джон Кірбі говорив, що якщо нова допомога від США не надійде до України протягом місяця чи двох, дуже ймовірно, що росіяни здобудуть більших територіальних успіхів. Він сказав, що Росія може просунутися “переважно на сході, але потенційно навіть на півдні”.

Поточний законопроєкт із 60 млрд для України був вже не першим, який Конгрес намагався ухвалити. Попередня версія, крім міжнародної допомоги, передбачала питання кордону США із Мексикою та міграційної політики – теми, з яких демократам і республіканцям місяцями не вдавалося досягти згоди. Зрештою законодавці вирішили відокремити допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню від питань кордону.

Докладно про те, що передбачає ухвалений законопроєкт, пояснювала посол України в США Оксана Маркарова.

Previous post Теракт у Франції готував підліток — він зізнався у вірності ІДІЛ
Next post ???? Сьогодні президент Байден підписав ухвалений Конгресом США пакет підтримки, включно з підтримкою України. Шестимісячний шлях зараз…