Мільйони нелегальної зброї: чим це загрожує українцям?

Від одного до п’яти мільйонів одиниць необлікованої, а простіше сказати – нелегальної вогнепальної зброї є на руках в українців. Про це нещодавно повідомив міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко. Трофейні рушниці, автомати Калашникова, пістолети, гранати – дехто намагається приховати від зайвих очей. Чи загрожує за це відповідальність? І яку трофейну зброю можна буде залишити вдома до кінця війни? Розбирався Євген Лесной.

Зброяр Олександр звичними рухами збирає та розбирає рушниці.

Це гладкоствольна помпова рушниця. Сама надійна та безвідмовна система.

Чоловік показує всі переваги сучасних карабінів та інших рушниць. Розповідає: з початком повномасштабної війни у магазину зброї побільшало суттєво покупців.

Олександр Гречко, працівник магазину зброї:

Стало більш людей, які зрозуміли необхідність вміти володіти зброєю. Навіть не просто володіти, а вміти. Люди беруть, у першу чергу, щоб тренуватися. Вони розуміють, що у будь-який момент потрібно буде взяти в руки зброю, захищати себе, близьких, домівки.

Кілька місяців тому заступник Міністра внутрішніх справ Богдан Драп’ятий відповідав в етері телемарафону на запитання про облік вогнепальної зброї у країні.

Богдан Драп’ятий, заступник міністра МВС України:

Чіткої методики, яка б дала нам можливість вирахувати, скільки незареєстрованої зброї є у наших громадян на руках – немає. Водночас, посилаючись на дані наших європейських колег, які прогнозують, що після завершення повномасштабної війни на руках наших громадян буде знаходитись близько 3 млн одиниць зброї. Якщо ми говоримо про вогнепальну, то такого обліку на даний час немає. Відповідно методики немає. Але ми розуміємо й наші європейські партнери нам надають інформацію, що близько 3 млн такої незареєстрованої зброї може бути на руках у наших громадян.

Уже минулого тижня, під час Конгресу місцевих та регіональних влад, голова МВС Ігор Клименко озвучив інші дані. За його словами, на руках в українців може бути від одного до п’яти мільйонів необлікованих одиниць.

Ігор Клименко, Міністр внутрішніх справ України:

Мова йде про трофейну зброю, яка знаходиться незаконно на руках у наших громадян, ми свідомо розуміємо, що вона має бути на руках у громадян, йде війна.

Ще до початку великої війни виникало питання: як спонукати українців легалізувати все, дбайливо сховане від сторонніх очей. А з початком вторгнення рф – це стало однією з найактуальніших проблем.

Павло Казарін, військовослужбовець, журналіст:

Багато людей живуть, де йдуть бої, і їм зброя може потрапити до рук. І зброя може опинитися в будь-якому іншому регіоні України. Тобто закономірно у країні, в якої йде війна високою інтенсивністю.

Підступність ворога, його жорстокість змінила ставлення багатьох земляків до зброї. А прагнення захистити себе – штовхає до думки зберегти покинуте окупантами.

Олександр Гречко, працівник магазину зброї:

Коло Києва дуже багато залишилося кинутої ворожої зброї, яка осіла десь в гаражах. Її насправді дуже багато.

Так само є випадки, коли із зони бойових дій трофейна зброя потрапляє у цивільні місця. Ось що розповідає військовослужбовець, розвідник Олексій Марценюк.

Олексій Марценюк, військовослужбовець:

Ці блокпости, які стоять, вони не можуть перевіряти повністю зброю, якою ти можеш користуватися в певному радіусі дій твого підрозділу. Знаючи, де блокпости, можна пішки перенести за 5 км.

У країні, що воює, питання незаконної зброї слід вирішувати кардинально. Кілька тижнів тому народні депутати у першому читанні ухвалили законопроєкт про легалізацію всіх трофейних рушниць, автоматів та пістолетів.

Ігор Клименко, Міністр внутрішніх справ України:

Після того, як в другому читанні за основу цей закон буде проголосовано, кожен громадянин України, який має цю зброю, він має принести у поліцію, зареєструвати.

Доки парламентарі не проголосують за документ у другому читанні та його не підписав Президент – за зберігання нелегальної зброї передбачене ув’язнення.

Богдан Драп’ятий, заступник міністра МВС України:

Цей законопроєкт має дві цілі. Внаслідок повномасштабної війни, ми розуміємо, що у громадян є зброя, яка знайдена. А тому, щоб захистити громадянина від притягнення до кримінальної відповідальності, він повинен цю зброю задекларувати. Отримати відповідний документ й на законних підставах зберігати цю зброю вдома. Друга складова – це держава мала контролювати, обліковувати й знати, в кого, яка та в якій кількості вогнепальна зброя.

Насправді цей законопроєкт має дві мети. У першу чергу – захистити громадян України від тих, які мають знайдену зброю, від кримінальної відповідальності. Оскільки ми знаємо, що чинне законодавство, зокрема 263 стаття кримінального кодексу України встановлює, що за незаконне погодження, або за незаконний обіг вогнепальної зброї встановлена відповідальність.

Ось як коментують юристи цей законопроєкт, ухвалення якого очікують незабаром.

Катерина Аніщенко, адвокат:

Уся ця зброя, озброєння під час війни, які були здобуті як цивільними, так і військовими, вважається трофейною. Дуже багато саме тіньового, тому державна мета – саме вивести з тіні та зробити це все в єдиний реєстр. Щоб більш контролювати це.

Під час декларування трофейної зброї важливим є медичне обстеження. У психіатра – обов’язково.

Катерина Аніщенко, адвокат:

Цим законопроєктом передбачається посилити саме медичні обстеження тих осіб, які хочуть залишити у себе цю зброю, для того, щоб уникнути бюрократичних процедур й корупційних ризиків.

Та чи мають право отримати дозвіл на зброю люди з ПТСР, адже під час війни – це досить частий діагноз. На запитання відповідає заступниця гендиректора Інституту судової психіатрії:

Оксана Олійник, заступник гендиректора ДУ “Інститут судової психіатрії”:

У нашому суспільстві поняття ПТСР достатньо широке. Наші пересічні громадяни до ПТСР відносять будь-який стресовий розлад: і бойовий стрес, і гостру стресову реакцію. Коли кажуть, як співвідноситься зброя до ПТСР? Нормально співвідноситься, тому що часто нема протипоказань. Серед усіх злочинів, що трапляються в Україні, психосимптоматичний мотив – у 1  відсотка.

І в суспільстві, і в МВС очікують, що народні депутати якнайшвидше ухвалять закон про трофейну зброю.

Павло Казарін, військовець, журналіст:

Якщо людина законослухняна, перш за все, хоче бути впевненою, що може захистити своїх рідних. І у неї буде дилема мати вдома необліковану – нелегальну зброю, що теоретично може призвести до якихось термінів ув’язнення. Або мати можливість піти в магазин й отримати цю зброю, купити її. То скоріш за все вона обере другий варіант.

Гранатомет, усі різновиди вибухівки, а також бронетехніка – не враховуються. А вже за 90 днів після закінчення воєнного стану – всю цю зброю необхідно буде здати у поліцію.

Previous post Європарламент ухвалив резолюцію про визнання виборів Путіна в Росії фарсом
Next post США готують найбільший пакет військової допомоги Україні на $6 млрд у рамках USAI – Politico