Інформаційна зброя: які фейки просувають росіяни в соцмережах

кремль готує кампанію з дискредитації військової допомоги, яку Україна отримає від Сполучених Штатів. Про це повідомляють у Центрі Протидії Дезінформації. Для поширення своїх наративів, ворог традиційно використовуватиме соцмережі. Тік-ток – у переліку майданчиків, які пропагандисти застосовують для просування фейків на багатомільйонну авдиторію. Що саме продукують? Даніїл Снісар розкаже.

Розважальний контент як інформаційна зброя.

Ворог приділяє особливу увагу роботі в соцмережах, нових медіа, на цифрових платформах.

Майданчик, який кремлівські посіпаки й фанати “русскава міра” активно освоюють для дискредитації всього українського.

Tik-tok стає такою основною розгинною платформою для поширення російської дезінформації в Україні.

Як росія під виглядом веселих відео поширює власні наративи і брехню у соцмережах? З’ясуємо далі. Пів мільярда доларів на створення пропаганди. Таку суму влада країни-агресора вклала торік у поширення фейків і вкидів. Інформує Головне управління розвідки України. На замовлення кремля окремі структури, через блогерів і контент-мейкерів, виробляють в Інтернеті так званий “патріотичний контент”.

Андрій Юсов, речник Головного управління розвідки Міноборони України:

Під це виділяється чималий серйозний бюджет, і для купівлі майданчиків, які існують, використання їхніх просувань через інструменти реклами. Контакт на рівні України з адміністрацією, зокрема платформи “Тік-ток”, є і діалог ведеться. Я переконаний, що результати також будуть.

Тік-ток – у переліку найзручніших для кремля майданчиків поширення дезінформації. Мережу створено для розважального контенту, а отже, перевіряти правдивість матеріалу там зазвичай ніхто не береться. А ось примірити на себе “образ” ньюзмейкера, журналіста – може кожен охочий.

Вадим Міський, програмний директор ГО “Детектор Медіа”:

Тут, як правило, формат блогерів, які говорять те, що їм хочеться, те, що вони вважають.

Така “свобода слова” стає інформаційною зброєю, що формує викривлене уявлення про події. Разом із тим українських користувачів у “Тік-тоці” понад 12 мільйонів! Найбільша частина аудиторії – молодь, від 18 до 24 років.

Андрій Коваленко, керівник Центру протидії дезінформації РНБО:

Створюються десятки, інколи сотні, акаунтів-одноденок фактично з яких запускається відео, і шляхом штучних заходів безпосередньо на саме відео, різними ботами, росіяни під Україну таким чином запускають це відео. В рекомендації воно набирає 100 000, 200, мільйонні охоплення відповідно. Після цього tiktok відео з такими великими охопленнями попадають безпосередньо в Viber канали.

Який контент і через які канали поширює російська пропаганда? Тут можна виділити кілька груп. Перша – це “офіційні” ЗМІ країни-агресора. Більшість із них має свої сторінки у Тік-ток. Частина контенту на них є розважальною, нібито просування сучасної російської культури.

росія, моя росія, від Волги до Єнісея.

Ще частина – це неприхована антиукраїнська пропаганда.

Україна – це безумовно росія!

Визначити, що це ворожі джерела, – можна. Тік-ток клеймує такі канали й попереджає користувача, що ресурси містять дезінформацію.

Ще одна категорія блогерів, у яких москві навіть гроші не треба вкладати, – це так звані “корисні ідіоти”. Контент-мейкери, які у гонитві за переглядами, забувають, як росія в Україні щодня вбиває людей.

“Лісовський” – відомий в Інтернеті автор пісень про ухилянство, ТЦК – він дозволяє собі глузувати з військових. І все це донедавна робив, сидячи у Києві. Зараз – продовжує брудну кампанію дискредитації українських захисників уже за кордоном. Утік туди під виглядом волонтера.

Андрій Коваленко, керівник Центру протидії дезінформації РНБО:

Головні кампанії зараз стосуються мобілізації, безпосередньо дій ТЦК, електронна повістка і так далі, також легітимність, не легітимність української влади, також розганяється теза, що військові, мовляв, мають брати владу у свої руки і так далі, і тому подібне, церковна тематика також “заходить”. Зараз так чи інакше росія проводить масову кампанію дезінформаційну щодо церковної тематики у Сполучених Штатах Америки.

Користувачі зі США справді дедалі частіше натрапляють на відео прокремлівських блогерів у Тік-ток. І це вже підрив довіри влади американської. Звісно, через призму війни в Україні.

– Прошу тебе, давай виділимо гроші для Юкрейн. – Мені не подобається ця витівка, ми спочатку повинні думати про нашу країну, про наших бідних людей.

Дезінформація, ворожа пропаганда, відверта брехня у Тік-ток. Минулого місяця у Конгресі США презентували законопроєкт – автори вимагають обмежити використання цього застосунку в країні. Один із аргументів – платформа збирає особисту інформацію користувачів.

Вадим Міський, програмний директор ГО “Детектор Медіа”:

Очевидно, що це пов’язано із безпековою інформацією про користувачів, які надають добровільно інформацію додатку, і вони не мають гарантії, що додаток не розпоряджається якось наліво саме даними.

В Україні про заборону “Тік-току” поки що не йдеться. Фахівці Центру протидії дезінформації лише ведуть роботу з блокування поширювачів очевидних фейків. Долучитися може кожен. Для цього на ворожому відео необхідно затиснути екран і вибрати опцію “поскаржитися”.

Previous post США готують найбільший пакет військової допомоги Україні на $6 млрд у рамках USAI – Politico
Next post Бухарест та Пентагон обговорили підтримку України