Як проходитиме НМТ в Україні та за кордоном: відповідь директора УЦОЯО

Менш як місяць залишився до закінчення навчального року і старту національного мультипредметного тесту. Його результат – це квиток для абітурієнта для вступу до вищого навчального закладу.

Про те, як проходитиме випробування цього року для учнів в Україні та для наших біженців за кордоном – моя колега Ніна Коломієць розпитала директора Українського центру оцінювання якості освіти Тетяну Вакуленко.

Вітаю, пані Тетяно. Чи відомо вже, скільки людей складатиме національний мультипредметний тест цьогоріч? За якими правилами він проходитиме, до чого готуватися учасникам?

Тетяна Вакуленко, директор українського центру оцінювання якості освіти:

Наразі документи учасників національного мультипроматного тесту ще обробляються, однак ми маємо попередньо статистику, відповідно до якої маємо понад 287 тисяч учасників, із них – до 20 тисяч планують проходити тестування за кордоном. Національний мультипредметний тест у 2024 році відбуватимуться дещо інакше, на відміну від до прикладу минулого року. Цьогоріч учасники будуть проходити тестування з чотирьох навчальних предметів упродовж чотирьох годин, а також між першими двома предметами та другими предметами буде ще 20 хвилин на перерву, власне учасники зможуть пройти оцінювання і в Україн,і і за кордоном, і цьогоріч ми пропонуємо пройти НМТ у 32-х країнах, окрім України.

А з чим пов’язані ці зміни?

Тетяна Вакуленко, директор українського центру оцінювання якості освіти:

Власне перелік предметів для проходження визначено відповідним законом України. Минулого року було багато перемовин, дискусій про те, що історія України має бути обов’язково для всіх вступників. Це складно заперечити, і враховуючи ту геополітичну ситуацію, яка є в країні, але насамперед те, що ми зараз і зброю відстоюємо незалежність, очевидно, що громадяни, які будуватимуть нашу державу за декілька років мають розуміти історію цієї держави. Отож минулого року не можна було одночасно і забезпечити вибір третього предмета учасника, і додати обов’язково історію України, тому це здійснено цього року, звичайно, 4 предмети за одну годину – це складно, ніхто не заперечує того, що учасникам буде складно, і перелаштовуватися з одного предмета на інший, і отримувати увагу впродовж довгого періоду часу для того, щоб був максимальний результат, щоб отримати, важливо напрактикуватися довготривалою наполегливої праці до виконання домашніх завдань, і для цього найкраще відвідувати абсолютно всі уроки у своєму закладі освіти й виконувати всі ті домашні завдання, які вчителі дають, тобто ті, хто гарно вчився впродовж року, тим, власне, не надто складно буде пройти цей тест правильно, це оцінювання якості освіти тих, хто добре вчився впродовж 11 останніх років, наполегливо працював і продовжує працювати, Я впевнена, що їм буде значно простіше проходити тестування, ніж тим учасникам, які щойно почали готуватись, і безперечно учасники, які довго й наполегливо навчалися, мають отримати високий результат.

Чи зросла ця кількість учасників, які зареєструвалися для проходження національного мультипредметного тесту порівняно з минулим роком? Чи збільшився перелік країн, де проводитиметься це випробування?

Тетяна Вакуленко, директор українського центру оцінювання якості освіти:

Власне кількість учасників майже та сама. Минулого року ми мали 283 тисячі, дещо більше учасників основної сесії. Щодо кількості й перелік країн власне це ті самі країни – це майже вся Європа, це Сполучені Штати Америки, Канада, Азербайджан. Учасники зможуть пройти оцінювання майже у 60 містах цих різних країн. Цьогоріч ми пропонуємо пройти НМТ у 32-х країнах, окрім України.

А чим відрізнятиметься проходження тесту тими учнями, які тут, фізично в Україні, і тими, хто зараз перебуває за кордоном?

Тетяна Вакуленко, директор українського центру оцінювання якості освіти:

Проходження оцінювання не відрізнятиметься, очевидно, що ми маємо відмінності пов’язані з безпекової ситуації, і таких відмінностей ми уникнути не можемо в Україні, постійно, навіть повітряні тривоги, відповідно ті учасники, які проходитимуть тестування в Україні на час повітряної тривоги матимуть переходити в укриття, і там перебувати впродовж всієї повітряної тривоги. Дякуємо деяким обласним військовим адміністраціям і абсолютно всім департаментам освіти за те, що створюють часові екзаменаційні центри. Дякуємо тим, хто зможе проводити тестування в укриттях, тому що все ж таки деякі учасники зможуть проходити все оцінювання в укритті, і це, звичайно, значно краще, але одразу скажу, що по усій Україні повністю забезпечити таку опцію немає змоги.

І в Україні, і за кордоном тести відбуватимуться онлайн, але у відповідних аудиторіях, тобто учасник працює в спеціальній онлайновій системі, і це абсолютно однакова система, оця абсолютно однакова система і для України, і для закордону, але тестування відбувається у фізичних аудиторіях, де створення відповідні умови, і в Україні, і за кордоном в цих аудиторіях працюватимуть наші україномовні інструктори.

Порогові бали для вступу до вищих навчальних закладів із року в рік ростуть. Розкажіть, скільки треба набрати балів для вступу на найпопулярніші спеціальності, наскільки ця планка відрізняється від тієї, яка була торік?

Тетяна Вакуленко, директор українського центру оцінювання якості освіти:

Потрібно відрізняти поняття порогового бала від бала достатньо для вступу на популярні спеціальності. Пороговий бал – це власне і мінімум, який потрібно набрати для того, щоб мати змогу брати участь у конкурсному відборі. Сьогодні – це 15% від максимальної кількості балів на кожному тесті, і потрібно набрати такий пороговий бал або вищий бал, зрозуміло, з кожного навчального предмета, який проходить учасник, то потрібно успішно скласти й українську мову, і математику, історію України – обов’язкові предмети, і свій предмет на вибір щодо порогових балів власне для вступу на окремі спеціальності, тут ми працюємо із цим підбором. Очевидно, що ті учасники, які набрали лише мінімальний конкурсний бал, вони не матимуть шансів вступити на висококласні високі рейтингові популярні спеціальності для того, щоб вступити на спеціальність, на яких є величезний попит вступників, потрібно набирати високі результати отримувати бали 180 і вище.

Як проходитиме національний мультипредметний тест, які завдання вирішуватимуть учасники?

Тетяна Вакуленко, директор українського центру оцінювання якості освіти:

Учасники працюватимуть із різними завданнями й типи завдань. Відповідає кожному конкретному предмету український центр на сайті testportal.com/ua розмістив демонстраційні варіанти абсолютно всіх предметних тестів НМТ, тож якщо ви проходите тестування цьогоріч, обов’язково ознайомтеся із такими тестуваннями. Також ми маємо партнерські зв’язки із колегами всеукраїнської школи-онлайн, де розміщені демонстраційні варіанти НМТ-онлайн, які максимально наближений до реального оцінювання, ми використовуємо майже однакову тестову платформу.

Як контролюватимуть з чесністю учасників і за які порушення позбавлятимуть права бути студентом?

Тетяна Вакуленко, директор українського центру оцінювання якості освіти:

Власне в кожній аудиторії, де учасники працюватимуть із тестовими завданнями, є інструктори, також в екзаменаційних центрах будуть відповідальні за тимчасові екзаменаційні центри, і це ті колеги, які відповідають за власне створення умов для того, щоб учасники були доброчесними, окремо також ми цього року маємо договори щодо охорони тимчасових інформаційних центрів які за потреби можуть використовувати метод металодетектора, також в багатьох аудиторіях центрів будуть розміщені камери, і ми сподіваємося, що все це сприятиме доброчесності, маю сказати, що доброчесність – це взаємний рух, і якщо ви є свідомим учасником, який працює з тестом і бачите, що хтось списує або намагається списати, ви маєте обов’язково повідомити інструкторів, тому що кожний недоброчесний почесно отриманий результат впливає на ваш результат, адже вступ відбувається за рейтинговим місцем, тобто якщо хтось нечесно отримав своє місце в рейтингу, то це могло вплинути на шанси вступити когось абсолютно чесного.

Коли стартує тестування цього року?

Тетяна Вакуленко, директор українського центру оцінювання якості освіти:

Почнемо ми тестування 14 травня, до 8 травня всі учасники отримують запрошення для участі в тестуванні, де для кожного учасника буде зазначено конкретну дату, а також адреса і час проходження тестування. Надзвичайно важливо, щоб у персональному кабінеті учасники власне пересвідчилися в тому, що отримали це запрошення, і завчасно спланували свій маршрут, якщо ви пропустите тестування з певної поважної причини – це може бути хвороба в день проходження тестування, може бути певний інший форс-мажор, який не залежав від вашої особистої волі, бажання, щось абсолютно незалежне, то ви зможете пройти оцінювання в межах додаткової сесії, для цього потрібно буде подати відповідну заяву, весь алгоритм виписаний на сайті українського центру оцінювання якості. Якщо ви пропустите тестування без об’єктивних, без поважних причин, наприклад, запізнитеся на проходження тестування через те, що переплутаєте маршрут, на жаль, пройти тестування цьогоріч Ви не зможете.

Дякую за розмову. Успіхів вам і усім, хто цьогоріч збирається стати абітурієнтом і складатиме національний мультипредметний тест.

Previous post Столтенберг заявив, що Китай не може мати добрих відносин із Заходом, допомагаючи Росії у війні проти України.
Next post Росія не захоплювала Очеретино та Соловйова біля Авдіївки: дві третини контролюють ЗСУ | новини України