Столтенберг заявив, що Китай не може мати добрих відносин із Заходом, допомагаючи Росії у війні проти України.

Він наголосив, що допомога від Китаю “життєво важлива” для Росії, щоб продовжувати агресію проти України. За словами генсека НАТО, минулого року РФ імпортувала з Китаю 90% своєї мікроелектроніки, яка використовується для виробництва ракет, танків та літаків.

“Китай каже, що хоче хороших відносин із Заходом. Водночас Пекін продовжує розпалювати найбільший збройний конфлікт у Європі з часів Другої світової війни. Не можна одночасно займати обидві сторони”, – зазначив Столтенберг.

Він також застеріг західних союзників від попадання у залежність від Китаю.

“У минулому ми припустилися помилки, ставши залежними від російської нафти і газу… Ми не повинні повторювати цю помилку з Китаєм. Залежність від його грошей, сировини та технологій робить нас уразливими”, – резюмував генсек НАТО.

Контекст

Китай з початку нападу РФ на Україну публічно демонструє нейтральну позицію та закликає до переговорів, але в Організації Об'єднаних Націй часто голосує так само, як Росія, і, за даними ЗМІ, може постачати їй військову техніку.

Останніми місяцями, за даними США, Китай посилив підтримку РФ, надає їй розвіддані, оптику для військової техніки, ракетне паливо, верстати для виробництва танків та інші товари. Президент Джо Байден висловив стурбованість щодо цього голові КНР Сі Цзіньпіну у розмові 2 квітня.

10 квітня заступник держсекретаря США Курт Кемпбелл попередив, що Вашингтон вважатиме Пекін відповідальним, якщо Москва досягне успіхів у війні проти України на тлі поглиблення співпраці РФ та Китаю, його цитує Agence France-Presse. Зокрема, Кемпбелл наголосив, що у Вашингтоні “прямо заявили КНР, що якщо це продовжуватиметься, то вплине на відносини між США та Китаєм”.

У МЗС КНР у відповідь заявили, що Китай і Росія “мають право на нормальну співпрацю” та офіційний Пекін. “не прийме звинувачень та тиску”.

20 квітня Financial Times написала, що держсекретар США Ентоні Блінкен у ході візиту до Китаю з 24-го по 26 квітня має намір попередити КНР про “каральні заходи”, які вживатимуть США, якщо Пекін не припинить постачати РФ військові технології.

Previous post Україна має припинити споживання російського зрідженого газу – експерт
Next post Як проходитиме НМТ в Україні та за кордоном: відповідь директора УЦОЯО