Заборонена гуманітарка: чому не можна використати автобуси в Одесі

В Україні простоюють десятки пасажирських автобусів, які передали нашій державі як гуманітарну допомогу. Вивести їх на комунальні маршрути заважають правові колізії, хоча потреба в автобусах, особливо зараз під час регулярних блекаутів, є надзвичайно гострою. Така проблема склалася, в багатьох містах, зокрема і в Одесі. Чому саме – далі.

Автобус зроблений, як то кажуть, для людей. Він в дуже доброму стані: ви самі бачите по салону, по кузову.

Водій Олександр Гришко нахвалює автобуси, які Німеччина торік подарувала Одесі. Вісімнадцять метрів завдовжки, низька підлога, спеціальний пандус для людей на колісних кріслах та мам із візочками. У салоні – обігрівач, кондиціонер та чутлива система безпеки: щоби пасажирів не затисло дверми.

Коли ми будемо стояти ось тут, на цьому місці, двері навіть не закриються, при посадці пасажирів двері самі не закриються, тому що треба переступити сюди, пройти оцю зону – і оцей датчик, який автоматично регулює, коли йому двері закривати, коли не закривати.

Але відчути цей комфорт одесити наразі не можуть. Усі десять автобусів – гуманітарна допомога. А згідно із законодавством, в Україні її заборонено використовувати для отримання прибутку. Утім, і безоплатно перевозити пасажирів одеські комунальники не готові.

Володимир Хитренко, директор Департаменту транспорту, зв’язку та організації дорожнього руху Одеської міськради:

Тобто у нас підприємство, скажімо так, і так дотаційне, і якщо ми ще додатково будемо навантажувати бюджет на обслуговування цього транспорту – це дуже велике навантаження на бюджет.

Тоді міськрада спробувала інший шлях: розмитнити автобуси на загальних умовах. Але й тут зась! Бо в Україні закон забороняє розмитнення транспорту з показниками екологічності нижче за стандарт Євро-5. А в німецьких автобусів цей параметр – Євро-4.

Тобто, скажімо так, вони в рази екологічніші, ніж той транспорт, який в нас зараз використовується, однак фактично ми його використовувати не можемо.

Водночас вулиці Одеси заповнені пасажирськими мікроавтобусами зі ще нижчими стандартами Євро-3, Євро-2. Транспортники навіть провели експеримент: заміряли кількість шкідливих викидів у звичайної маршрутки та у такого німецького автобуса.

Петро Максимчук, заступник директора КП “Одесміськелектротранс”:

Коли набирали великі обороти двигуна – він показав нуль і одну десяту, навіть соту. Нуль, нуль і одну соту, а маршрутка показала в чотири рази більше, чотири одиниці, тобто автобус наш екологічно дуже чистий.

Тож міськрада звернулася до уряду та Верховної Ради з проханням хоча б на період воєнного стану внести зміни у законодавство щодо ввезення гуманітарки. Кажуть: під час блекаутів, коли у місті зупиняється електротранспорт, саме такі комунальні автобуси могли б істотно допомогти з пасажирськими перевезеннями.

Володимир Хитренко, директор Департаменту транспорту, зв’язку та організації дорожнього руху Одеської міськради:

У нас місто, в принципі, витягнуте вздовж узбережжя моря, і у нас той обсяг, який бере на себе електротранспорт, жодний комерційний транспорт не візьме.

І за останньою інформацією, вже є відповідь від Міністерства інфраструктури. У відомстві зазначають: з огляду на ситуацію розробляють проєкт Закону про внесення відповідних змін. Тепер питання – наскільки швидко ухвалять такий документ.

Previous post Санкціїї проти Росіїї: Гібралтар у списку країн, що їх підривають – LB.ua
Next post П’яна ДПТ у Броварах: яке рішення виніс суд