Вибух боліду над Києвом – Міжнародна метеорна організація опублікувала результати розслідування – Новини України,

Міжнародна метеорна організація, до якої входять сотні науковців та їхні колективи із 42 країн, поділилася результатами розслідування щодо падіння боліда в Україні. Про це розповів експерт із космічних досліджень Андрій Колесник із посиланням на офіційні дані організації.

Спостереження проводилися східними камерами European Fireball Network (EN), а саме на двох станціях відео-фіксації та однієї радіометричної станції в Словаччині. Для розслідування було залучено матеріал із пункту спостереження в Угорщині. Крім того, вчені проаналізували відео, отримане безпосередньо у Києві.

Вчені зробили висновок, що довжина траєкторії боліда склала 132 км з нахилом по горизонталі в 32 градуси.

Космічне тіло увійшло в атмосферу на висоті 98 км. над Великою Димеркою. Далі воно промайнуло над Києвом у південно-західному напрямку вже на середній висоті 80 км зі швидкістю 29 км/с. Воно вибухнуло з великою силою на висоті приблизно 38 км, коли пролітали над північно-західними околицями Фастова, де розкололося на безліч осколків та пилу.

“Якщо щось і долетіло до Землі, то надто маленьких розмірів, що ощасливили східну частину Попільнянського району Житомирської області”, – пише Андрій Колесник.

Загалом це явище тривало лише 5 секунд. Раніше Державне космічне агентство України передбачало, що причиною міг бути метеор із потоку Ліриди. Але результати дослідження про це не згадується. Там зазначено, що геліоцентрична орбіта космічного тіла була астероїдальною з кутом нахилу до екліптики в 46,5 градусів. Біля метеорного потоку Ліриди вона приблизно 80 градусів, уточнює Колесник.

Розмір космічного тіла був приблизно півметра і важив до 300 кг. Два роки тому цей об’єкт вже наближався до Землі.

Читайте також

Ольга Ліцкевич

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter.

Previous post країни ЄС критикують союзниць за обмеження продукції з України — Ексклюзив ТСН — tsn.ua
Next post Суд заарештував ексрозвідника Червінського на два місяці