Майбутній кінець Землі – вчені побачили, як зірка поглинає планету – новини України,

Астрономи вперше стали свідками поглинання планети сонцевидною зіркою, що проливає світло на долю, що спіткала Землю в майбутньому. Про це йдеться у дослідженні, опублікованому в Nature

Це станеться приблизно через 4-5 мільярдів років, коли наше Сонце, що вмирає, розбухне і поглине наш світ. Аналізуючи незліченну кількість зірок на різних етапах їх еволюції, астрономи виявили, що коли наше Сонце та подібні до нього зірки наближаються до кінця свого життя, вони починають вичерпувати своє основне джерело палива – водень у своїх ядер.

Це призводить до того, що їх ядра стискаються, а зовнішні оболонки розширюються та охолоджуються. Під час цієї фази “червоного гіганта” ці зірки можуть розширюватися від 100 до 1000 разів у порівнянні зі своїм початковим діаметром, поглинаючи планети, що обертаються, на близьких орбітах.

“Ми знаємо, що це має відбуватися з усіма планетами, що обертаються на відстанях, менше відстані до Землі, але вважалося надзвичайно складним надати експериментальні докази цьому”, – розповів провідний автор дослідження Кішалай Де, астрофізик з Массачусетського технологічного інституту.

Як пояснив Де, досі дослідники ніколи не заставали зірку в процесі поглинання. Вчені зробили свій прорив, вивчивши сплеск випромінювання під назвою ZTF SLRN-2020, який стався в 2020 році в диску Чумацького Шляху на відстані близько 12 000 світлових років від нас, поблизу сузір’я Аквіла. Під час цієї події зірка протягом тижня стала яскравішою у 100 разів.

Тепер, коли вчені знають, як виглядає поглинання планети, вони можуть шукати подібні події в майбутньому, тим більше, що інфрачервоні дослідження стають все більш поширеними.

Читайте також

Ярослав Жахалов

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter.

Previous post “Оскар” за візуальні ефекти”. Глави МЗС Литви та Латвії пожартували про атаку на Кремль
Next post Усі тексти на підтримку війни на сторінках помітних росіян з’являлися після перерахування грошей. Від себе були лише чорні квадрати / Бульвар Шоубіз