60-годинна доба на Землі – чому тривалість не змінюється – Новини України,

Вчені дійшли висновку, що понад 2 мільярди років тому доба на Землі тривала на 4,5 години менше, ніж сьогодні, і, можливо, зараз ми могли б мати довшу добу. Про це йдеться у дослідженні вчених із Університету Торонто.

Ключовими факторами, що впливали на тривалість доби, були Місяць та Сонце. За словами вчених, їхні припливні сили вплинули на обертання Землі. Місячна гравітація постійно діяла на нашу планету, уповільнюючи її обертання. У той самий час Сонце впливає атмосферу, змушуючи Землю обертатися швидше. Ці два фактори, що взаємодіють, впливали на тривалість доби, надаючи їй стійкість протягом мільйонів років.

Сучасна тривалість земної доби становить трохи менше 24 годин, а саме 23 години 56 хвилин. Однак дослідження показали, що Місяць впливає на нашу планету значно сильніше, ніж Сонце. Цікавою відміткою є те, що Місяць збільшує тривалість доби, сповільнюючи обертання Землі, і якби не вказано вплив Сонця, доба стала б згодом значно довшою.

Однак після мільярдів років взаємодії Місяця та Сонця, настав період паузи, коли вони врівноважили один одного. Ця рівновага існувала протягом 1,6 мільярда років, і за цей час тривалість доби практично не змінювалася. Такий стан справ дозволив нашій планеті розвиватися із певними стійкими біоритмами, які ми спостерігаємо сьогодні.

Читайте також

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter.

Previous post Великобританія зняла санкції з російського мільярдера Тінькова Він зазначав, що не підтримує Путіна та війну РФ проти України
Next post Україна розглядатиме усі судна, які прямують до російських та окупованих портів у Чорному морі, як потенційні військові цілі