Зеленському представили український аналог “Ланцета” (відео)

Президенту України Володимиру Зеленському представили нову модель баражуючого боєприпаса, який зможе завдавати удари по ворожих цілях на глибині понад 100 км. Про це повідомляє “Мілітарний”.

Безпілотник, назва якого все ще тримається у секреті, вже зараз використовується на передовій проти загарбників і здобув перші перемоги. Зокрема успішно вразив російський зенітний ракетний комплекс, відео виклала СБУ.

У перспективі нова розробка має стати засобом ураження цілей як на землі, так і у небі завдяки своїй швидкості та потужній бойовій частині.

Новий безпілотник зможе полювати не лише на наземні цілі, а й на ворожі розвідувальні безпілотники, що наводять російські авіаційні та ракетні удари по українському тилу та передовій.

Новий український баражуючий боєприпас має зайняти ту ж нішу, що і російський “Ланцет”. Його завдання – завдавати високоточних ударів по важливих одиницях бойової техніки на великій відстані від лінії фронту.

Він має електричний двигун та запускається з катапульти. Новий Х-подібний фюзеляж забезпечує високу маневровість і можливість ураження статичних та рухомих цілей по різних траекторіях. Зокрема, він здатен заходити на ціль під прямим кутом.

В залежності від обраної цілі на борту безпілотника може встановлюватись бойова частина вагою до 3 кг у різних версіях: уламкова, термобарична або бронебійна з ударним ядром. Остання може пробивати до 40 мм броні та завдавати серйозні ураження техніці, створюючи при “проламуванні” корпусу велику кількість вторинних уламків.

Максимальна швидкість дрона не перевищує 180 км/год, а тому його основними жертвами можуть бути об’єкти, що рухаються повільніше 130 км/год. Зокрема російські “Орлан-10”, Zala та “Ланцети”.

Важливим елементом нового українського ударного комплексу є дрон-ретранслятор, що працює в парі з баражуючим боєприпасом. Він виконує задачі з пошуку цілі, її відстеження в очікуванні ударного дрона та об’єктивного контролю наслідків влучання.

Завдяки ретранслятору баражуючий боєприпас здатен працювати на великих відстанях та з хорошим зв’язком. Оператор може обійти явище “радіогоризонту” та не втрачати відеосигнал та управління над дроном аж до влучання у ціль.

В ударний комплекс інтегрована система “машинного зору”, яка забезпечує захоплення об’єктів та автоматичне донаведення на ціль.

Вартість нового безпілотного літака не розголошується, однак вона співмірна з вартістю більшості українських дронів оперативно-тактичного класу.

Нагадаємо, нещодавно Сирському та Умєрову показали новітні українські дрони та роботизовані комплекси.

Previous post напій, який зменшує тривожність і допомагає розслабитися — Корисні статті
Next post Кришталеві люстри, норкові шапки та килими — речі, які в СРСР були дорогими та дефіцитними