Брутальний шутер про знищення нацистів – куди зникла культова серія Wolfenstein новини України

Десять років тому шведська студія Machine Games успішно перезапустила культову серію Wolfenstein. The New Order (TNO) не лише осучаснила ветерана ігрової індустрії, а й створила одного з найкращих представників жанру сюжетних шутерів від першої особи.

Machine Games розвинули успіх із випуском аддону Old Blood, а потім і повноцінного сіквела з підзаголовком The New Colossus. Однак далі трапився Youngblood, який дуже відрізнявся від попередників та отримав прохолодний прийом. З того часу серія Wolfenstein зникла з радарів, а вся інформація про її подальшу долю обмежена чутками та спекуляціями.

Liga.Tech розбиралася, чому перезапуск “Вульфа” зміг підкорити геймерів, як він пов'язаний із відеоігровими “Хроніками Ріддіка”, як потрапляв у скандали, чому різко змінив курс і вже навряд чи до нього повернеться.

Брутальний шутер про знищення нацистів.  Як відродилася і куди зникла серія Wolfenstein
Джерело: Steam

Рік, коли все змінилося

Історія Wolfenstein почалася в 1981 році, що робить її однією з найдавніших серій. Перша частина під назвою Castle Wolfenstein також вважається однією з перших відеоігор, що використовували стелс-механіку. Згодом права на цю торгову марку придбала id Software, з-під пера якої вийшла Wolfenstein 3D – перший шутер від першої особи в історії. Щоправда, він опинився в тіні Doom від тієї ж команди, яка мала більш технічно досконалу тривимірність. Надалі Wolfenstein стане синонімом агресивного шутера про знищення нацистів із фантастичними чи містичними елементами.

З кінця 1990-х основним видавцем ігор студії id Software буде виступати Activision Blizzard, але 2009 примусить її переглянути пріоритети. У серпні виходить перезапуск Wolfenstein від студії Raven Software, який незважаючи на непогані відгуки профільної преси та геймерів, обертається комерційним фіаско: за перший місяць вдається продати лише 100 000 копій. Не допомагає навіть міжнародний скандал: гру прибирають із продажу в Німеччині, де було суворо заборонено використання свастики та іншої нацистської символіки. Тож у німецькій версії Wolfenstein II: The New Colossus у сцені з Гітлером останньому прибрали вуса та підписали не своїм ім'ям.

Через це німецькі геймери довгий час не могли легально пограти у Wolfenstein 3D, яку не захотіли переробляти. Такий стан справ тривав до 2022 року.

Проте випущений у листопаді того ж року Call of Duty: Modern Warfare 2 стає головним бестселером. У цій ситуації Боббі Котик цілком очікувано робить ставку на розвиток “Кличу боргу” і майже перестає випускати будь-які інші шутери.

Тоді ж студію ID Software з усією її інтелектуальною власністю купує Zenimax Media, материнська компанія Bethesda Softworks. Таким чином, в руках творців The Elder Scrolls та Fallout виявляються ще Doom, Quake та Wolfenstein. Оскільки студія Джона Кармака займалася створенням посту апокаліптичного шутера Rage, видавець почав шукати нових виконавців для новопридбаних франшиз.

Все в тому ж 2009-му відчиняє свої двері Machine Games, заснована сімома колишніми співробітниками Starbreeze Studios. Перші півтора року вони створювали концепти відеоігор та пропонували видавцям, але незмінно отримували відмови. Якогось моменту команда опинилася перед складним вибором: закласти вдома, щоб продовжити фінансування студії або просто закрити її. Рятувальником виступила Bethesda, яка запропонувала попрацювати над однією із серій свого портфоліо. Дізнавшись, що Wolfenstein зараз вакантна, креативний директор Machine Games Йєнс Меттіс попросив дати можливість розробити нову гру по ній. Він був величезним фанатом перших частин “вульфа”, які надихнули його пов'язати життя з розробкою ігор.

Брутальний шутер про знищення нацистів.  Як відродилася і куди зникла серія Wolfenstein
Джерело: Starbreeze

Правильні люди у правильний час

Йєнс Меттіс був оптимальною кандидатурою на роль креативного керівника перезапуску Wolfenstein не тільки через свою любов до Wolfenstein, але й значний досвід. Його портфоліо включало наступні проекти:

  1. Анклав – Фентезійний екшен з опцією проходження як послідовника Світла, так і Темряви. Кампанія за кожний бік мала свого протагоніста, набір місій та фінал.

  1. C ronicles of Riddick: Escape from Butcher Bay. Це був приквел про пригоди антигероя Віна Дизеля (сам актор озвучив свого персонажа) у в'язниці суворого режиму. Головними фішками проекту стали рукопашні бої від першої особи, механіки стелсу, паркуру (тут камера перемикалася на вигляд від третьої особи) та рівні хаби, де протагоніст міг спілкуватися з іншими. Проект отримав масу позитивних відгуків, а багато хто взагалі вважав, що відеоігровий Ріддік вийшов кращим за кіношний.

  2. Пітьма – шутер за мотивами однойменного коміксу про одержимий силами Темряви молодого гангстера. Візиткою гри виступає поєднання вогнепальної зброї (у тому числі стрілянина з двох рук) із містичними здібностями персонажа, які не працювали у добре освітлених локаціях.

Багато елементів із цих ігор типу фокусу на сюжеті або можливості стрілянини з двох рук будуть реалізовані і в TNO.

Останнім проектом у стінах Starbreeze для Меттіса стане Syndicate. ЕА задумає перезапустити серію кіберпанкових тактик у реальному часі як шутер від першої особи. Також герой був наділений чотирма особливими здібностями, що дозволяли маніпулювати суперниками. Між розробником та видавцем постійно виникали тертя, через бажання останнього постійно втручатися у хід розробки. Так що Меттіс з колегами залишив Starbreeze ще до завершення розробки і це було мудре рішення: Syndicate отримав посередні оцінки та провалився у продажах.

І взагалі, це досить показовий момент. Надалі Starbreeze сконцентрується на кооперативному шутері Payday.

Вона отримуватиме чимало листів від геймерів із проханням зробити ще щось у дусі Хронік Ріддіка чи Темряви, але це було неможливо, адже відповідальні за них розробники вже давно не працювали у її стінах. Тож важливо дивитися не лише на логотип відповідальної за розробку студії, а й на список безпосередніх учасників.

Брутальний шутер про знищення нацистів.  Як відродилася і куди зникла серія Wolfenstein
Джерело: Machine Games

Стара школа в новій обгортці

Починалася TNO з оммажу класичним частинам серії: головний герой Бі-Джей Бласковіц приїжджав у замк Вольфенштейн, щоб розібратися зі зловісним вченим генералом Черепом. Однак місія провалюється: протагоніст отримує травму голови, проводить наступні 15 років у близькому до коми стані, а нацисти таки створюють вундерваффе та перемагають у Другій світовій. Для гравців, які сідали грати в новий “вульф” нічого про нього не читаючи, це був справді шокуючий поворот подій.

Ідея перенести події з Другої світової до антиутопічних 60-х стала одним з перших креативних рішень Machine Games. За словами Меттіса, це було дуже цікаво не лише щодо сюжету, а й візуалізації альтернативного похмурого світу.

Іншою рисою, яка відрізняла TNO від колег по цеху, став акцент на сюжетній кампанії. Після шаленого успіху Call of Duty інші розробники шутерів почали переймати його формулу: всі ресурси направляли на створення мультиплеєра, а однокористувацька кампанія була відсутня або взагалі, або являла собою 3-4 годинне тренування для ознайомлення з основними механіками перед переходом до розрахованих на багато користувачів баталій. Machine Games ризикнула піти проти трендів і зробити все з точністю навпаки. Пізніше вони пояснили, що мультиплеєр забрав би ресурси, які повинні піти на однокористувальну кампанію, і все одно вийшов би посереднім.

Ігровий процес TNO був типовим “м'ясним” шутером, де Бласковіцу доводилося прориватися крізь натовп нацистських воїнів та зловісних винаходів божевільних учених Рейху. Ще однією даниною поваги стрілялкам старої школи стало поповнення здоров'я через аптечки та збирання броні для посилення його захисту. Розробники постаралися зробити рівні максимально різноманітними та наділити кожен своєю родзинкою: Бласковіц встигне побувати у концтаборі, окупованому Лондоні та навіть на місячній базі нацистів.

З погляду наративу гра була типовою пригодницькою фантастикою, яка примудрялася поєднувати розв'язні епізоди в дусі фільму категорії “В” із цілком серйозними драматичними сценами. Меттіс заявляв, що одним із джерел натхнення для команди стала стрічка “Безславні ублюдки”.

Колос на глиняних ногах

Machine Games та Bethesda пішли на серйозний ризик, але їхня ставка зіграла. TNO засипали високими відмітками як журналісти, і геймери. Гра стала другою у списку бестселерів Великобританії і потрапила до ТОП-10 з продажу в чартах Європи, США та навіть Японії – і це все на рік переходу на нове покоління консолей. Окрилені успіхом розробники оперативно зібрали самостійний аддон-приквел Old Blood, що побачив світ уже наступного року.

Випущений у 2017 році сіквел із підзаголовком The New Colossus (TNC) був логічним розвитком та покращенням багатьох ідей оригіналу. Багато оглядачів закликали обов'язково пограти в нього, адже коли ще вийде суто сюжетний ААА-шутер. І можна сказати, що вони наврочили: за високих оцінок TNC провалився у продажах. Достовірні цифри невідомі, але перші знижки проект почав отримувати значно раніше, ніж зазвичай.

Це був той випадок, коли вся праця розробника була зіпсована відверто невдалими рішеннями видавця. Маркетингова кампанія TNC розпочалася лише за півроку до релізу і складалася в основному з роликів, що пародували американські телевізійні програми 60-х. Ще більшою помилкою було випустити сіквел 27 жовтня 2017 – одного дня з Super Mario Odyssey та Assassin's Creed: Origins, а ще через тиждень вийшла Call of Duty: WWII.

У Bethesda явно переоцінили здатність Wolfenstein конкурувати з такими маститими тайтлами.

Брутальний шутер про знищення нацистів.  Як відродилася і куди зникла серія Wolfenstein
Джерело: Machine Games

Нове покоління дає маху

Щоб зрозуміти, що трапилося далі, потрібно трохи контексту. У середині 2010-х Bethesda залишалася чи не єдиним видавцем, який випускав суто поодинокі ААА-ігри. Однак її переслідували невдачі: Dishonored 2, Prey, The Evil Within 2 та Wolfenstein: The New Colossus були дуже якісними іграми з відмінними оцінками, але всі вони або провалювалися, або продавалися значно нижче за очікування.

Ймовірно, у Bethesda вирішили, що вся справа саме у сінгплеєрності їх відеоігор і різко переорієнтувалася на мультиплеєр. Почалося активне просування змагального шутера Quake Champions, анонсований перший розрахований на багато користувачів Fallout і кооператив від Arkane під назвою Redfall. Тому анонс кооперативного Wolfenstein: Youngblood повністю вписувався в оновлений підхід видавця. Гра створювалася зусиллями Machine Games та Arkane Studios, причому команду креативних керівників попередніх ітерацій не було залучено. Гра використовувала асети TNC, додала гринд-елементи (повторення тих самих активностей для прокачування рівня) ММО-стрілялок і взагалі виглядала так, ніби зробили щось швидко з мінімумом витрат і максимальною вигодою. Обернулося це найгіршим прийомом серед усієї лінійки перезапуску.

У 2021 році стало відомо про відставку Йєнса Меттіса з Machine Games. Остання замість продовження Wolfenstein зайнялася відеогрою про Індіана Джонса, яка має вийти восени цього року. Чутки вказують, що вони займуться Wolfenstein 3, але навряд чи вона буде схожа на попередників, адже штурвал матиме зовсім інших керівників. Однак вона цілком може бути якісною, адже Bethesda тепер під крилом Microsoft і так критично не залежить від показників своїх тайтлів.

Читайте також

Previous post “Іран грає безумство”. Як Ізраїль може відповісти на ракетну атаку – огляд західних медіа новини України
Next post Віталій Кратюк з військової адміністрації Одеси має малу зарплату і одягає доньку в Chanel