ЄС скоротив постачання газу з РФ на 80% – фон дер Ляйєн

Відео конференції опублікувала на прес-службі ЄК YouTube.

“Безумовно, до війни ми надто залежали від російського викопного палива. Росія скористалася цією залежністю і перетворила енергію на зброю”, – сказала вона.

За словами фон дер Ляйєн, Росія намагалася “шантажувати Європу”, але зазнала невдачі “завдяки єдності ЄС”. Вона зазначила, що союз зміг компенсувати скорочення постачання російського газу без будь-яких відключень електроенергії, звернувшись до “надійних постачальників”.

“Ця важка робота окупилася. Сьогодні ціни на газ нижчі, ніж вони були до вторгнення Росії”, – додала фон дер Ляйєн.

Газові сховища ЄС наразі заповнені на 83,5%, інформує Reuters.

контекст:

Після повномасштабного вторгнення РФ в Україну, яке розпочалося 24 лютого 2022 року, країни Заходу запровадили кілька пакетів санкцій проти Росії, а також почали масово відмовлятися від російських нафти та газу та шукати їм альтернативу.

5 серпня Єврокомісія затвердила план економії газу на 15%, щоб заощадити паливо “на цю зиму і підготуватися до можливих перебоїв з постачанням газу з Росії, яка постійно використовує енергоносії як зброю”. Це сталося на тлі скорочення поставок російського газу “Північним потоком”.

Наприкінці грудня Рада ЄС затвердила механізм обмеження цін на російський газ на рівні €180 за мегават-годину. Він набуде чинності 15 лютого 2023 року та діятиме рік.

На початку січня ціни на газ у Європі впали до рівня, який був до повномасштабного вторгнення Росії до України, – до €64,22 за мегават-годину ($670,72 за 1 тис. м³).

Previous post фанати прийшли на матч українки з прапором РФ і обличчям Путіна на футболці — Спорт — tsn.ua
Next post Ахметов втратив більше половини статків і робить все можливе для перемоги – NV