У США призначили спецпрокурора у справі про поводження Байдена із секретними документами

Спецпрокурором став Роберт Хур, який обіймав посаду головного федерального прокурора в Меріленді за президента Дональда Трампа.

За словами Гарленда, Хур діятиме як квазінезалежний прокурор, щоб визначити, чи зберігалися секретні записи часів Байдена на посаді віце-президента неналежним чином у його резиденції у Делавері та в аналітичному центрі Байдена.

Генпрокурор додав, що Хур перевірить, чи “порушила будь-яка фізична чи юридична особа закон”.

Адвокат Білого дому Річард Заубер, коментуючи ситуацію, висловив сподівання, що перевірка покаже, що ці документи було втрачено ненавмисно.

контекст:

2 листопада 2022 року в Центрі дипломатії та глобальної взаємодії імені Байдена при Університеті Пенсільванії адвокати Байдена виявили секретні документи, коли готувалися до звільнення приміщення та упаковували файли, “Широкій публіці про це стало відомо в січні 2023 року.

12 січня з’явилася інформація про те, що юристи Байдена виявили ще одну партію секретних урядових документів у недозволеному місці.

У серпні 2022 року 11 наборів секретних документів також було знайдено і у 45-го президента США Дональда Трампа у його резиденції Мар-а-Лаго у Флориді. Список вилученого у екс-президента займає три сторінки, серед вилучених документів є, зокрема, папки з фотографіями та інформація про “президента Франції”.

Як зазначило агентство Reuters, ситуації Байдена та Трампа відрізняються за кількома параметрами. У Байдена знайшли близько 10 документів. Адвокати відразу ж повідомили про це Національний архів США та передали матеріали. В свою чергу Трамп зберігав тисячі урядових документів, кілька сотень з яких були позначені як засекречені. Він не повертав їх добровільно, незважаючи на численні запити Національного архіву, наголосило агентство.

Previous post У Дніпрі рятувальна операція триватиме доти, доки не знайдено тіла всіх загиблих – Тимошенко – новини на УНН
Next post Ахметов, на відміну від інших топ-підприємців, продовжує будувати бізнес в Україні – ЗМІ