Після відходу Джонсона Лондон намагається повернути лідерство у питанні допомоги Україні та показує приклад решті Заходу – ЗМІ.

Про це 17 січня повідомляє Sky news, аналізуючи початий візит британського міністра закордонних справ Джеймса Клеверлі до США та Канади.

Журналісти припускають, що на зустрічах з Держсекретарем США Ентоні Блінкеном та канадською колегою Мелоні Жолі Клеверлі спробує продемонструвати “явне британське лідерство та ініціативу, щоб сприяти глибшому та швидшому міжнародному зближенню з питання України”. Він уже заявив, що намагатиметься переконати союзників дати Україні інструменти, необхідні для перемоги у війні, а не лише для утримання лінії фронту.

“Уряд пана Сунака намагається заповнити дірку, що утворилася після відходу Джонсона. Пряма позиція Джонсона щодо захисту України викликала захоплення у західних країнах”, – пише канал.

При цьому Sky news вважає, що партія танків Челленджер 2артилерії та бронетехніки, про передачу якої міністр оборони Великобританії Бен Уоллес оголосив напередодні, сама по собі мало що зробить зміни картини на поля бою.

“Приготуйтеся до радості російської пропаганди від виду спаленого та знищеного Challenger 2”, – іронізують автори публікації.

Проте британці сподіваються, що їхній пакет танків стимулюватиме інші країни також передати Києву частину своєї зброї. І послання Клеверлі буде таким: “озброїть Україну належним чином зараз, і це може закінчитись раніше, ніж пізніше, щоб ослаблена Росія була змушена вести переговори”.

контекст:

Уряд Британії на чолі з Джонсоном послідовно підтримував Україну на тлі російської агресії, надаючи фінансову, військову та гуманітарну допомогу. У 2022 році обсяг військової допомоги становив понад £3 млрд.

Після повномасштабного вторгнення РФ в Україну Джонсон тричі приїжджав до Києва. 7 липня 2022-го на тлі низки скандалів Джонсон оголосив про відставку. Виступаючи в останній у Палаті громад як глава уряду, він порадив своєму наступнику на посаді прем’єра “триматися ближче до американців і захищати українців”.

Україна просить союзників надати важку бронетехніку з початку російського вторгнення. На початку 2023 року США, Німеччина та Франція оголосили про майбутні поставки важких бронетранспортерів Bradley, Marder, Bastion і AMX-10 RC, проте про можливі поставки танків висловлювалися скептично.

Уряд Великобританії 11 січня 2023 офіційно підтвердив, що планує надати Україні танки для захисту від російської агресії.

Previous post у Києві продають квартиру за 50 мільйонів — Ексклюзив ТСН — tsn.ua
Next post Рейси будуть доступні вже завтра: Україна відновлює залізничне сполучення з Румунією – новини на УНН