США запровадили візові обмеження проти членів парламенту Білорусі

“Режим Лукашенка продовжує придушувати білоруський народ та його демократичні устремління, у тому числі політично вмотивованим заочним судом над лідером демократичної опозиції Світланою Тихановською та іншими демократичними активістами за необґрунтованими звинуваченнями”, – зазначив Блінкен.

У заяві наголошується, що режим самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка продовжує переслідувати та репресувати мирних демонстрантів, демократичну опозицію, журналістів, профспілкових активістів, активістів, правозахисників та звичайних білорусів.

У повідомленні не наводиться список чиновників, які потрапили під обмеження, але зазначається, що до нього увійшли члени Національних зборів Республіки Білорусь.

Санкції проти них пояснюються ухваленими парламентом Білорусі законами, що дозволяють присудити страту за “тероризм”, а також конфіскувати майно та позбавити громадянства за “екстремізм”. Звинувачення у “тероризмі” та “екстремізмі” в Білорусі часто отримували учасники протестного руху.

Загалом Державний департамент США запровадив візові обмеження щодо 322 осіб за підрив демократії у Білорусі після фальсифікованих президентських виборів 2020 року.

контекст:

Останні президентські вибори у Білорусі відбулися 9 серпня 2020 року. За офіційними даними, перемогу на них здобув перебуває при владі з 1994 року Олександр Лукашенка, за якого проголосували 80,1% виборців. Друге місце із 10,1% голосів посіла Тихановська. Водночас, альтернативні екзит-поли показували впевнену перемогу Тихановській.

Після виборів у Білорусі розпочалися масові акції протесту незгодних із їхніми результатами (на піку у мітингах брало участь по кілька сотень тисяч осіб, з початку 2021 року протестна активність впала). Акції жорстко придушувалися білоруськими силовиками, а їхні учасники переслідувалися.

За даними правозахисного центру “Весна”, із серпня на акціях затримали понад 25 тис. осіб, сумарно вони отримали 83 тис. діб арешту. Влада заявила про чотирьох загиблих учасників мітингів, опозиція – про вісім. Станом на 16 червня у Білорусі визнано політичними ув’язненими 1437 осіб.

Штати ввели кілька пакетів санкцій проти Білорусі через фальсифікацію виборів та переслідування протестувальників. Останній пакет було введено у серпні 2022 року.

Previous post Чому ми ніколи не домовимось із РФ? Тому що завжди пам’ятатимемо першорядне зло – новини України, Політика
Next post Бізнес в Україні став гірше оцінювати ділову активність – Нацбанк