Справжній знущання, коли співучасник злочинів проти людства перевдягається в мантію проповідника і говорить про конфесії в Україні

Засідання відбулось 17 січня.

“До божевільних заяв Росії про бойові комари, “брудні бомби”, хімічну зброю та секретні біолабораторії додалися заяви про канонічні конфесії в Україні. Сьогодні російський представник [Василий Небензя] пішов ще далі. Це справжній знущання, коли співучасник злочинів проти людства перевдягається в мантію проповідника і пояснює, яку конфесію в Україні слід визнати канонічною», – заявив він.

За словами Кислиці, Рада безпеки зібралася “через ту марення, яку нас змусила слухати Російська Федерація”, але учасникам доведеться розібратися з претензіями РФ, тому що на це йдуть гроші платників податків.

Кислиця висловив жаль, що представник кремлівського режиму все ще здатний зловживати правами постійного члена Ради безпеки ООН (це місце Росії дісталося після розпаду СРСР) і змушувати пораду слухати дезінформацію.

“Росія досі намагається відвернути увагу цього органу від реальних загроз безпеці, що походять від її агресії, і створити димову завісу, прикриваючи свої злочини тоннами фейків”, – сказав він.

Постпред зачитав заяву УПЦ МП, в якій наголошується, що вона не зверталася до жодної держави за допомогою у захисті своїх прав, “тим більше до держави, яка вчинила віроломний збройний напад на нашу країну”.

“Занепокоєні тим, що питання про Українську православну церкву порушується структурами, які не мають до нас жодного відношення. Закликаємо владу Росії не виступати від імені нашої церкви на міжнародних майданчиках і не використовувати релігійний чинник у своїх політичних цілях”, – йдеться у заяві.

Також Кислиця озвучила заяву різних релігійних конфесій в Україні, в якій наголошується, що війна принесла віруючим “величезні страждання, а свобода людей, їхні релігійні переконання фактично стали первинною мішенню російських окупантів”.

У заяві йдеться, що окупанти зруйнували або пограбували понад 270 церков та культових споруд, убили та закатували до смерті десятки священнослужителів та представників різних конфесій.

“Куди б не прийшла Росія, свобода віросповідання закінчується”, – сказав дипломат.

Кислиця нагадав, що Росія продовжує чинити військові злочини на території України.

“Якщо Російська Федерація зацікавлена ​​в обговоренні питання прав людини та свободи віросповідання в Раді Безпеки, можливо, настав час повернути права людини до порядку денного ради та докладно розглянути доповіді генерального секретаря про права людини, ситуацію в окупованому українському Криму та доповідь незалежної міжнародної комісії подій в Україні, створеної Радою ООН з прав людини”, – зазначив він.

Постпред України додав, що необхідно організувати спеціальне засідання Ради Безпеки для розгляду наслідків агресивної війни Росії та ситуації із правами людини в Україні.



контекст:

В Україні діють дві великі православні церкви: УПЦ МП, яка є частиною Російської православної церкви, та Православна церква України, яка була створена у 2018 році та отримала томос про автокефалію від предстоятеля Константинопольської православної церкви Варфоломія.

УПЦ МП офіційно має статус “самоврядної церкви з правами широкої автономії”. На соборі 27 травня 2022 року УПЦ МП заявила про свою незалежність (внесла зміни до статуту) та висловила незгоду з патріархом РПЦ Кирилом, який підтримав вторгнення РФ в Україну, проте не засудила його.

У Православній церкві України вважають, що зміна статуту – це “спроба приховати те, що УПЦ залишається в юрисдикції Московського патріархату”.

В останні місяці українські правоохоронні органи регулярно повідомляють про обшуки у храмах УПЦ МП та притягнення до відповідальності священнослужителів цієї церкви. Також щодо низки представників УПЦ МП Україна запровадила санкції, а деяких позбавила громадянства.

Президент України Володимир Зеленський пояснив, що санкції було запроваджено, “щоб у держави-агресора не було жодної ниточки, за яку могло б смикати українське суспільство”.

Секретар Ради національної безпеки та оборони України Олексій Данилов заявив, що Україна не бореться з УПЦ МП, але цій церкві “потрібно визначитися”. “Якщо вони приведуть у відповідність [украинскому законодательству] усі свої відповідні документи, якщо вони житимуть за нашими законами, то питань до них немає. Інша річ – що величезна кількість людей, які одягають цей одяг, мають відношення безпосередньо до Московії”, – сказав Данилов.

Згідно з опитуванням, яке у грудні 2022 року провів Київський міжнародний інститут соціології, 54% українців вважають, що УПЦ МП в Україні слід заборонити.

Previous post Шольц передасть Україні танки Leopard, але за однієї умови — tsn.ua
Next post Мобілізація в Україні 2023 – чи можуть з’являтись оголошення про мобілізацію на під’їздах і як діяти — Ексклюзив ТСН — tsn.ua