Airbus планує запустити новаторську програму безпілотників на сонячних батареях – новини на УНН

КИЇВ. 23 січня. УНН. Одна з найбільших авіабудівних компаній Airbus планує відокремити свою програму висотних безпілотників на сонячних батареях Zephyr, щоб створити окремий бізнес телекомунікацій та спостереження за Землею. Про це інформує УННпосилаючись на Financial Times.

Подробиці

Європейська аерокосмічна та оборонна група найняли компанію Morgan Stanley для пошуку зовнішніх партнерів, щоб допомогти прискорити комерціалізацію безпілотних літальних апаратів Zephyr на сонячних батареях, які працюють на межі космосу.

Глава програми Airbus Самер Халаві заявив, що Zephyr “зараз знаходиться на завершальній стадії проектування”. За його словами, компанія “готова монетизувати” ці дрони та побудувати “повноцінний бізнес”.

Зазначається, що Zephyr було розроблено оборонною групою Qinetiq. Модель Zephyr Z8 має розмах крил 25 метрів, важить 75 кг та використовує сонячні батареї для польотів та зарядки. Безпілотник призначений для польотів на висоті близько 21 кілометра на межі космосу в стратосфері, що вище, ніж літають погодні та комерційні літаки, але нижче за звичайні супутники.

Підприємство, яке працюватиме під торговою маркою “Aalto”, зараз веде переговори з низкою комерційних клієнтів та потенційних стратегічних партнерів. Для його комерціалізації потрібно буде зібрати кошти.

“Airbus не є компанією, що пропонує телекомунікаційні послуги. Ідея виділення полягає в тому, щоб залучити до рівняння партнерів-однодумців і мати можливість масштабувати цей бізнес”, – сказав Халаві, додавши, що компанія планує “зберегти право власності на Aalto, де знаходиться програма Zephyr, але розгляне зовнішні інвестиції, щоб допомогти прискорити досягнення цілей компанії.

Керівники галузі кажуть, що безпілотні літальні апарати на сонячних батареях мають переваги перед звичайними супутниками, включаючи нижчу вартість та більшу гнучкість. Компанія планує створити “порти Аалто” у 5 або 6 місцях по всьому світу, зокрема у США та на Близькому Сході.

Нагадаємо

Турецька компанія Baykar поставить Кувейту безпілотники у рамках угоди на 370 мільйонів доларів.

Previous post У Норвегії на закритому засіданні обговорять військову підтримку України – ЗМІ
Next post СБУ та ГУР спростовують чутки про розлади між спецслужбами та готують “сюрпризи” для росіян – новини України, Політика