Зелена комета, яку востаннє бачили неандертальці, підійде до Землі 1 лютого.

Екзотична зелена комета, яку не бачили з часів кам’яного віку, максимально наблизиться до Землі 1 та 2 лютого. Як пише The Guardian, за підрахунками вчених вона обертається навколо Сонця кожні 50 000 років.

Комета C/2022 E3 (ZTF) була відкрита в березні минулого року астрономами в Паломарській обсерваторії в Каліфорнії Комета з хмари Оорта на краю Сонячної системи пролетить повз нашу планету на відстані 2,5 світлових хвилин.

Підписуйтесь на LIGA.Tech у Telegram: головні новини світу технологій

З середини січня комету полегшало помітити в телескоп або бінокль. Якщо дозволяє хмарність, вона помітна пізно ввечері в північній півкулі, нижче і зліва від ручки сузір’я Плуга. Нещодавно C/2022 E3 (ZTF) стала досить яскравою, щоб її можна було побачити неозброєним оком, принаймні у дуже темних сільських районах із мінімальним світловим забрудненням.

Наступного тижня комета прямує до полярної зірки, найяскравішої зірки Малої Ведмедиці. Вікно спостереження за кометою залишиться відкритим недовго. Найкраще її можна буде побачити 1 та 2 лютого. До середини місяця комета знову потьмяніє і зникне з поля зору.

Минулого місяця астрономам вдалося зробити чудові фотографії комети, на яких видно голову тіла, пиловий хвіст і довгий, тонкий іонний хвіст. Зображення показують тонке зелене свічення, яке, як вважають, виникає за наявності двоатомного вуглецю в голові комети.

Читайте також

Ольга Ліцкевич

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter.

Previous post Редакція ТСН підтримує відкритий лист президенту УАФ Павелку — Укрaїнa — tsn.ua
Next post СБУ затримала колишнього беркутівця: “зливав” позиції українських військ – новини України, Політика