Економіка України скоротилася на 35%,

Через повномасштабну війну українська економіка скоротилася більш ніж на 35%. Сьогодні щомісячний дефіцит бюджету України оцінюють у 5 млрд доларів.


Про це йдеться у звіті ООН.


Європейський Суд планує виділити 18 млрд євро на економічну підтримку України. Утім, за словами економістів, цього може виявитися недостатньо.


“Економіка України скоротилася на більш ніж 35% у 2022 році через масове руйнування інфраструктури, зокрема залізничного та інших сполучень із сусідніми країнами, дорожньої мережі та мостів”, – йдеться у звіті.


Російські удари по об’єктах критичної інфраструктури, блокування портів та пошкодження металургійних заводів несуть істотний вплив на економіку України.


“Перспективи української економіки в 2023 і 2024 роках дуже невизначені і будуть залежати від багатьох факторів, зокрема, від припинення бойових дій і початку відновлювальних робіт”, — зазначають економісти.


Національний банк зміг забезпечити лише близько третини загальних потреб державних витрат. Пряме монетарне фінансування призвело до виснаження валютних резервів, що підштовхнуло Україну до девальвації національної валюти.


З огляду на це, Президент Володимир Зеленський уже запросив американський бізнес співпрацювати з Україною в усіх галузях.


В Інституту соціології НАН України дослідили, що під час війни фінансові очікування українців зменшилися. Середня сума, яка необхідна, щоб жити нормально, становить 14 231 гривню на місяць.


Читайте також:


Previous post Сопонар знялася в ліжку і пройшлася по квартирі в напівпрозорій сорочці
Next post Зеленський: Для мене Путін — ніхто, мені не цікаво зустрічатися і вести переговори з ним – Політика