Абрамович втрачає позиції у російсько-українських контактах і може потрапити під санкції – ЗМІ

Якщо раніше бізнесмен займав ключове становище у переговорах, то тепер він задіяний у вузькопрофільних угодах, таких як експорт зерна та аміаку, а також обмін полоненими. Представники української, американської та європейської влади відмовилися від очікувань, що вона може стати ключовим посередником у діалозі, йдеться у статті.

Чиновники в адміністрації США заявили, що утримувалися від запровадження санкцій проти Абрамовича на прохання України, але ставляться до нього “все неоднозначно”. Українська влада внесла його до списку санкцій, але дія санкцій проти нього призупинена доти, доки не будуть повернуті полонені.

Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк у коментарі WSJ заявив, що Абрамович “може зіграти певну роль, якщо виникне потреба втрутитися у деякі питання” у ході переговорів.

“Але це не та роль посередника, яку він грав у перших раундах переговорного процесу”, – наголосив він.

Колишній американський дипломат Джим Вассерстром, який займався питаннями боротьби з корупцією, відповідаючи на запитання видання сказав, що чим більша роль Абрамовича публічна, тим менш ефективна.

“Абрамович набув великого розголосу. Коли хтось перестав бути ефективним, настав час застосувати до нього санкції. Це не безкоштовна перепустка на все життя”, – додав він.

контекст:

Абрамович, за даними російського Forbes, посідає 17-е місце у списку найбагатших людей Росії. Його майно оцінюється у $6,9 млрд.

Після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну проти Абрамовича як людини з ближнього кола президента РФ Путіна запровадили санкції Великобританія, Європейський Союз, Канада, Швейцарія, Австралія, Нова Зеландія та Україна. Канада розпочала у грудні конфіскацію його активів.

США не запроваджували проти нього обмежень. За даними ЗМІ, у березні президент України Володимир Зеленський особисто радив президенту США Джо Байдену поки що не вводити санкції проти Абрамовича, очікуючи, що той може допомогти у переговорах між Україною та РФ.

За даними джерел західних ЗМІ, російський президент Володимир Путін особисто схвалив участь Абрамовича у переговорах РФ з Україною щодо припинення війни. Участь Абрамовича у переговорах підтверджував і Зеленський. В Офісі президента України говорили, що він “вкрай ефективно відпрацював місію посередництва між делегаціями”. Крім того, згідно з знімками, опублікованими агентством ЕРА, Абрамович 22 липня був на переговорах щодо зерна в Туреччині.

Колишній віце-президент компанії ЮКОС, російсько-ізраїльський бізнесмен Леонід Невзлін розповідав, що Абрамович схожий на президента РФ і “може з ним говорити про що завгодно”. “Він, без сумніву, один із найбільших його гаманців, якщо не найбільший. У них довірчі стосунки”, – говорив підприємець.

Previous post Роль Абрамовича як посередника у переговорах із Києвом послабилась – WSJ
Next post У чому особливість ракет “Кинжал” і чи Україна може їх збивати – розповів військовий експерт – новини на УНН