У чому особливість ракет “Кинжал” і чи Україна може їх збивати – розповів військовий експерт – новини на УНН

КИЇВ. 27 січня. УНН. “Кинжал” – це надзвукова балістична ракета, для відстеження запуску якої необхідна комплексна розвідка та система протиракетної оборони, якої поки що немає в Україні. Про це у коментарі УНН розповів військовий експерт Олег Жданов.

Цитата

“Кинжал” – це балістична ракета від комплексу “Іскандер” середньої дальності, до 2 тисяч км. Вона створена для подолання систем протиракетної та протиповітряної оборони, але вражати може будь-які цілі. Вона обладнана для пуску з борту винищувача-перехоплювача МіГ-31. Росіяни фактично зробили з цих МіГ-31К пускову установку та запускають “Кинджали” з них», – зазначив Жданов.

4 таких переобладнаних винищувачів відслідковувалися в Білорусі, але в одного з них згорів двигун, тому залишилося 3 справних літаки. Загалом російська армія мала 12 таких літаків. Відомо, що 2 з них уже розбиті.

“Росія заявляє, що “Кинджали” – гіперзвукові. Більшість експертів сумніваються у цьому. Але можна точно сказати, що вони надзвукові, тому в будь-якому випадку збити їх майже неможливо за рахунок того, що дуже велика швидкість і дуже відстань від місця пуску до мети. Зафіксовано поки що три такі застосування. Якщо підтвердиться, що “Кинжал” застосовувався 26 січня Києвом, то це буде четвертий випадок їх застосування. Ще їхня особливість полягає в тому, що їх дуже мало. На сьогодні кількість цих ракет, орієнтовно, може становити не більше ніж 40-50 одиниць”, – розповів Жданов.

Зараз Україна не має коштів для збиття такого типу ракет. Теоретично з цим можуть упоратися системи Patriot, які пообіцяли надати українській армії. Але ще проблема збиття “Кинджалів” полягає у комплексній розвідці. Тобто, щоб визначити місце запуску і вчасно зафіксувати його, необхідно застосування декількох типів розвідки. Тоді є ймовірність, що протиракетна оборона встигне таку мету обробити та застосувати проти неї ракету.

Нагадаємо

Російські окупанти під час вчорашнього масованого ракетного удару по Україні застосували високоточні ракети повітряного та морського базування, зокрема, Х-47 “Кинжал” та керовані авіаційні ракети Х-59.

Previous post Абрамович втрачає позиції у російсько-українських контактах і може потрапити під санкції – ЗМІ
Next post Україна в часи Голокосту. Історичні факти