Розсилка листів-бомб у Іспанії. Підозрюваний хотів зупинити підтримку України, користувався “ВКонтакте” та читав російські новини

Іспанця звинувачують у шести злочинах: чотирьох актах тероризму та двох актах тероризму з обтяжливими обставинами (за відправлення посилок-бомб членам уряду Іспанії).

Суддя ухвалив, що Паскуаля необхідно утримувати під вартою через ризик втечі, приховування доказів та скоєння інших злочинів. Зокрема, в ухвалі зазначається, що підозрюваний користувався російською соцмережею “ВКонтакте” та швейцарським сервісом зашифрованої електронної пошти Protonmail, що може свідчити про ризик його втечі до Росії.

Також слідство з’ясувало, що Паскуаль читав російські державні ЗМІ RT та Sputnik, а також іспаномовні веб-сайти про зброю та хімію.

У ухвалі також зазначається, що підозрюваний мав на меті вплинути на суспільний спокій і створити враження, що листи розсилали пов’язані з РФ люди, щоб помститися за підтримку Іспанією та США України.

Водночас, дані слідства поки не дозволяють зробити висновок про належність затриманого до будь-якого терористичного угрупування, зазначив суддя.

контекст:

30 листопада 2022 року в посольстві України в Іспанії вибухнув конверт. Лист був надісланий на ім’я українського посла Сергія Погорельцева. Посилка викликала підозру у секретаря посла, оскільки на ній не було зворотної адреси. Внаслідок вибуху отримав незначні поранення комендант посольства. Інші співробітники консульства не постраждали. Після інциденту міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба наказав посилити заходи безпеки у всіх представництвах країни за кордоном.

В Іспанії 1 грудня знайшли ще п’ять листів із вибухівкою. Їх відправили прем’єру країни, до міноборони, авіабази та компанії, яка виготовляє зброю для України, а також до посольства США в Мадриді.

22 січня The New York Times написала, що американські та європейські офіційні особи пов’язують із розсилкою листів російську військову розвідку, яка доручила одному з ультраправих угруповань провести кампанію з розсилки листів-бомб в Іспанії. За даними видання, слідчі зосередилися на “Російському імперському русі” – радикальному угрупуванні, що має членів та прихильників по всій Європі та центри військової підготовки в Санкт-Петербурзі.

25 січня стало відомо, що поліція Іспанії затримала 74-річного чоловіка, підозрюваного у надсиланні листів із вибухівкою.

Previous post У Росії пропало понад півмільйона татар
Next post Орбан порівняв Україну з Афганістаном та назвав її “нічийною землею”: МЗС викликає посла Угорщини – новини на УНН