Макрон не виключив передачу Україні військових літаків та назвав умови

Про це він сказав 30 січня під час візиту до Гааги (Нідерланди), повідомило RFI.

За словами Макрона, “за визначенням ніщо не виключено”.

Президент Франції назвав умови передачі Києву бойових літаків.

Зокрема, можливе постачання не повинно призвести до ескалації у війні. Те, що передає Франція, “не повинно зачіпати російську територію, а захищати Україну”, а також “не послаблювати боєздатність” французької армії, зазначив Макрон.

Постачання Україні сучасної бойової авіації від партнерів можуть “змінити правила гри у боротьбі з Росією”, розповів в інтерв’ю, опублікованому 29 січня, міністр оборони Олексій Резніков.

Він розповів, що “написав список бажань Санте”, в якому (з поки що не здійснилися бажань) залишаються винищувачі, інші літаки та далекобійні ракети, які допоможуть вражати паливні склади та боєприпаси росіян, а також пункти управління загарбників.

За словами Резнікова, літаки необхідні не для ударів територією Росії, а для знищення об’єктів противника на тимчасово окупованих українських територіях.

Глава Міноборони України наголосив, що покладає надії на найближчі два тижні переговорів із партнерами щодо винищувачів.

контекст:

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну 24 лютого 2022 року жодна країна не повідомляла офіційно про постачання в Україну бойових літаків – ані радянського зразка, ані сучасних західних.

У липні ця тема почала обговорюватися активніше, але вже у вересні спікер командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат заявив, що Україна на даний момент не може отримати від західних союзників винищувачі F-16 з низки причин, зокрема йшлося про необхідність адаптувати українську. аеродромну інфраструктуру до цієї техніки.

20 січня 2023 року президент України Володимир Зеленський звернувся до учасників восьмого “Рамштайну” із закликом дати Україні F-16 та далекобійні ракети, а глава МЗС України Дмитро Кулеба 23 січня заявляв, що питання передачі Україні бойових літаків “зрушило з мертвої точки”.

Кабінет міністрів Нідерландів розгляне можливість постачання винищувачів F-16 до України, якщо про це попросить київський уряд. Про це заявив міністр закордонних справ Вопке Хукстра під час парламентських дебатів 19 січня 2023 року. 23 січня міністр оборони Литовської Республіки Арвідас Анушаускас заявив, що Литва підтримує надання Україні західної авіації та вважає, що потрібно створити систему її використання.

26 січня видання Politico написало, що західні союзники розпочали дебати про постачання Україні сучасних винищувачів.

Previous post Путін уперше за майже два роки може виступити зі «щорічним» посланням до Федеральних зборів – ТАСС
Next post Світ “небезпечно не готовий” до наступної кризи – Червоний Хрест – новини на УНН