У Білорусі заявили про початок чергових військових навчань із РФ

Йдеться про “штабне тренування” загального командування регіональної групи військ на випадок її застосування “на користь безпеки Союзної держави”.

“Впродовж тижня представники військових відомств двох держав відпрацюють питання спільного планування застосування військ на основі досвіду збройних конфліктів останніх років”, – йдеться у повідомленні.

30 січня речник Держприкордонслужби України Андрій Демченко повідомив, що зараз на території Білорусі може перебувати близько 9 тис. військовослужбовців РФ.

“Ми не спостерігаємо переміщень ні військової техніки, ні особового складу цих підрозділів – вони переважно знаходяться на тих військових полігонах, які “любовно” надає Білорусь”, – сказав речник.



контекст:

Російські війська 24 лютого 2022 року заходили в Україну, зокрема, з Білорусі. Білорусь фактично надала свою територію країні-окупанту як військову базу, у тому числі для нанесення по Україні ракетних та авіаударів.

10 жовтня Олександр Лукашенко, який перебуває при владі в Білорусі, заявив, що домовився з президентом РФ Володимиром Путіним про розгортання “спільного регіонального угруповання військ” через нібито високий рівень загроз “на західних кордонах Союзної держави”.

20 грудня стало відомо, що РФ розпочала перекидання на південь Білорусі військової техніки, яку раніше привезли на полігони країни разом із мобілізованими росіянами. Також Росія продовжує регулярно завозити до Білорусі залізницею техніку та живу силу. Водночас, за даними Держприкордонслужби України, Росія поступово перекидає свої війська, які пройшли бойову підготовку у Білорусі, на схід України.

Поточна активність російських військ у Білорусі вказує на те, що їх наступ на Україну на початку 2023 малоймовірний. Восени ця загроза виглядатиме серйознішою, заявив в оперативному аналізі за 19 січня американський Інститут дослідження війни (ISW).

У Держприкордонслужбі України неодноразово заявляли, що поки що не фіксують створення у Білорусі наступального угруповання. За даними Генштабу ЗСУ на 29 грудня, Росія тримала біля кордонів з Україною удвічі менше за військовихніж перед вторгненням 24 лютого (22 тис. проти 45,5 тис. окупантів), при цьому в Білорусі перебувало до 11 тис. російських військових та понад 400 одиниць військової техніки.

У січні 2023 року частина російських військ була перекинута назад до Росії або на територію України для участі у військових діях, сухопутна компонента росіян у Білорусі становила 5800 військовослужбовців, заявили 25 січня ГУР Міноборони.

Previous post У Польщі суттєво зріс попит на україномовних спеціалістів: у яких сферах можна знайти роботу
Next post У Луганській області вчителі-колабораціоністи змушують дітей вивчати слова гімну рф – ОВА – новини на УНН