Відновлювані джерела енергії вперше випередили газ у виробництві електроенергії в ЄС

За його даними, відновлювані джерела виробили 22% електроенергії в ЄС у 2022 році, тоді як викопний газ – 20%, а вугілля – 16%.

Сонячна генерація виросла на рекордні 39 терават-годин у 2022 році, що на 24% більше, ніж у попередньому році.

За словами керівника відділу аналізу даних Ember Дейва Джонса, Європа уникла найгіршого сценарію енергетичної кризи. Потрясіння 2022 року викликали лише незначні коливання у вугільній енергетиці та величезну хвилю підтримки відновлюваних джерел енергії.

“Будь-які побоювання з приводу повернення вугілля тепер мертві. Європейські країни не тільки, як і раніше, віддані поетапній відмові від вугілля, а й прагнуть поступово відмовитися від газу. Європа стрімко рухається до чистої електрифікованої економіки, і в 2023 році це виявиться повною мірою”, – Заявив він.

контекст:

Після повномасштабного вторгнення РФ в Україну, яке розпочалося 24 лютого 2022 року, країни Заходу запровадили кілька пакетів санкцій проти Росії, а також почали масово відмовлятися від російських нафти та газу та шукати їм альтернативу.

5 серпня Єврокомісія затвердила план економії газу на 15%, щоб заощадити паливо “на цю зиму і підготуватися до можливих перебоїв з постачанням газу з Росії, яка постійно використовує енергоносії як зброю”. Це сталося на тлі скорочення поставок російського газу “Північним потоком”.

На початку січня ціни на газ у Європі впали до рівня, який був до повномасштабного вторгнення Росії до України, – до €64,22 за мегават-годину ($670,72 за 1 тис. м³).

13 січня президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн повідомила, що з початку російського вторгнення в Україну в лютому 2022 року ЄС скоротив постачання газу з Росії на 80%.

Previous post Після початку війни експорт ЄС у Росію впав на 47%, у СНД – зріс на 48%
Next post Україна має розслідувати ймовірне застосування її силами заборонених протипіхотних мін в Ізюмі