Байден може дозволити союзникам постачати Україні F-16, але не свої винищувачі.

На даний момент малоймовірно, що США відправлять свої винищувачі F-16 українським льотчикам, проте офіційні особи можуть розглянути можливість надання їм літаків союзників. Про це з посиланням на високопосадовця Міноборони США пише Politico.

Читайте нас у Telegram: тільки важливі та перевірені новини

Оскільки F-16 – американська розробка, офіційний Вашингтон має дати згоду на реекспорт бойових повітряних машин, як це було з танками Leopard 2 та Німеччиною на початку 2023 року.

Видання пише, що деякі європейські країни, які мають на озброєнні F-16 (Нідерланди та Польща, наприклад), вже висловили готовність розглянути цей варіант допомоги Україні, а Франція, яка переходить на Rafale, потенційно не проти надати ЗС ЗСУ Mirage 2000, і для цього не потрібне схвалення Вашингтона.

“Є й інші країни, які говорять про це. Так що коли вони висунуть пропозиції про те, як це зробити, я думаю, у нас почнуться ці розмови. Я не думаю, що ми заперечуємо проти теми з літаками четвертого покоління, я просто думаю, що ми маємо переконатися, що продовжуємо розставляти пріоритети”, – сказав топ-чиновник Пентагону.

Читайте також: Перед великою битвою. Як Росія втрачає вогневу міць, а Україна нарощує

Поки що військова допомога Заходу Україні більше зосереджена на засобах ППО/ПРО, бронетехніці та артилерії, щоб допомогти Силам оборони відобразити зимово-весняний наступ російських окупантів.

ДОВІДКА. Після розблокування постачання західної бронетехніки військово-політичне керівництво України форсує тему передачі Силам оборони західних винищувачів. Канцлер Німеччини Олаф Шольц на кінець січня 2023 року був категорично проти цього, як і деякі з тих німецьких політиків/чиновників, які раніше активно лобіювали надання ЗСУ танків. Загальна думка у тих, хто проти – це ж не танки, це вже інше. Аналогічна аргументація спостерігалася перед кожним із етапів посилення військової допомоги Україні.

Анонімний чиновник додав на цьому тлі, що відправлення Києву винищувачів “не вирішує проблему крилатих ракет та безпілотників”. За його словами, поки що не було обговорень на високому рівні з приводу відправлення F-16.

Новина доповнюється…

Читайте також: “Можемо зайти далеко”. Хабек боїться, що ФРН стане учасницею війни, давши Україні літаки

Євген Пилипенко

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter.

Previous post USAID виділить $135 млн на відновлення економіки України та Молдови – новини України, Економіка
Next post Пентагон сумнівається, що Україна зможе звільнити Крим найближчим часом – Politico