Прем’єр-міністр Ефіопії провів першу зустріч із лідерами Тиграю після мирної угоди – новини на УНН

КИЇВ. 3 лютого. УНН. Прем’єр-міністр Ефіопії Абій Ахмед провів свою першу зустріч із лідерами Тиграю після листопадової мирної угоди. УНН з посиланням на AFP.

Подробиці

Обидві сторони оцінили «дії, вжиті на даний момент щодо виконання Преторійської та Найробійської мирних угод» та обговорили питання, які «вимагають подальшої уваги», повідомила Ефіопська радіомовна корпорація.

Зустріч відбулася на курорті на півдні Ефіопії, йдеться у повідомленні.

Мирна угода між урядом Абія та Народно-визвольним фронтом Тиграю (НОФТ), підписана у столиці Південної Африки Преторії у листопаді минулого року, змусила призупинити бойові дії у північній Ефіопії.

За умовами угоди НОФТ погодився роззброїти та відновити владу федерального уряду в обмін на відновлення доступу до Тиграю, який був значною мірою відрізаний від зовнішнього світу під час дворічної війни.

З моменту підписання угоди про постачання допомоги в Тиграй, яка тривалий час відчувала гостру нестачу продовольства, палива, готівки та медикаментів, відновилися в обмеженому обсязі.

Основні послуги, такі як зв’язок, банківська справа та електрика, повільно відновлюються у постраждалому регіоні з населенням у шість мільйонів осіб, а національний авіаперевізник «Ефіопські авіалінії» минулого місяця відновив комерційні рейси між Аддіс-Абебою та столицею Тиграю Мекеле.

Хоча НОФТ оголосив про початок роззброєння, місцеві жителі та гуманітарні працівники кажуть, що еритрейська армія та сили із сусіднього регіону Амхара залишаються в деяких частинах Тиграю, і звинувачують їх у вбивствах, зґвалтуваннях та пограбуваннях.

Previous post Чи може виникнути для ЗСУ загроза оточення в Бахмуті до весни
Next post Забезпечив доставку ТРО зброї та боєприпасів: генерал Галушкін обурився через атаку на Лієва та розповів про співпрацю на початку вторгнення – новини на УНН