Сербія не хоче вступати до НАТО – Президент – новини на УНН

КИЇВ. 5 лютого. УНН. Президент Сербії Олександр Вучич заявив, що його країна проходить через процес вступу до ЄС та інтеграції, але не хоче вступати до НАТО. УНН посилаючись на N1.

Цитата

«Сербія не хоче вступати до НАТО. Сербія хоче зберегти та зміцнити свій військовий нейтралітет. Є велика різниця між європейською інтеграцією та атлантичною інтеграцією», – сказав Вучич.

Він додав, що Сербія перешкоджатиме вступу Косова до ООН і може цього досягти.

Контекст

ЄС вимагає, щоб Косово та Сербія досягли остаточної угоди, яка могла б вирішити проблеми між двома країнами для просування у процесі інтеграції.

Косово проголосило свою незалежність від Сербії у 2008 році, і більшість держав-членів ООН, включаючи США, Велику Британію, Францію, Німеччину та Туреччину, визнали його окремою автономною країною від свого сусіда. Але Бєлград продовжує вважати його своєю територією.

Останнім часом сторони вели переговори про так звану франко-німецьку пропозицію.

Вучич заявив у жовтні, що Німеччина та Франція запропонували прискорити процес вступу Сербії до ЄС, якщо вона визнає незалежність Косова та дозволить їй стати членом міжнародних організацій.

Згідно з пропозицією, що просочилася в ЗМІ, Косово має дозволити створення Союзу сербських муніципалітетів на півночі, де в основному проживають серби.

Чиновники ЄС сподіваються, що переговори щодо плану будуть завершені навесні.

Previous post дедлайни від Путіна щодо наступу в огляді військового журналіста Андрія Цаплієнка — Ексклюзив ТСН — tsn.ua
Next post із Севастополя – до Грузії