Уряд Німеччини сьогодні має дозволити компаніям Rheinmetall та FFG експорт танків Leopard 1 в Україну

Дозвіл на експорт отримають німецький оборонний концерн Rheinmetall та компанія Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft (FFG). За виданою ліцензією, Rheinmetall зможе передати 88 танків, FFG – ще 99.

За даними видання, перші танки Україна зможе отримати не раніше за середину цього року. Озвучену кількість Leopard 1 теж можна вважати умовною, оскільки багато з цих танків потребують ремонту.

“Танки Leopard 1 і Leopard 2, у будь-якому випадку, прийдуть надто пізно для ймовірного використання проти весняного наступу російських військових, чого очікують багато експертів. Федеральний уряд занадто довго вагався з поставкою бойових танків і, таким чином, мало допоміг Україні з погляду політичної стратегії “, – йдеться у статті.

Про те, що уряд Німеччини вирішив передати Україні танки попереднього покоління із промислових запасів, стало відомо 3 лютого. Модернізацію машин, які випускалися з середини шістдесятих до середини вісімдесятих років ХХ століття, проводять Rheinmetall та FFG.

Spiegel, посилаючись на власні джерела, того ж дня повідомив, що на складах FFG знаходяться вже 29 відремонтованих танків Leopard 1, призначених для України.

контекст:

Західні партнери погодились надати Україні сучасні танки для захисту від російської агресії. На першому етапі Україна отримає від союзників до 140 сучасних танків, “танкова коаліція” наразі налічує 12 учасників, повідомили 31 січня у МЗС України.

11 січня президент Польщі Анджей Дуда заявив, що Україна отримає німецькі танки Leopard від коаліції союзників, одним із учасників якої є Польща. Дуда сказав, що Польща передасть Україні роту Leopard.

25 січня уряд Німеччини ухвалив рішення про надання Україні основних бойових танків Leopard 2. ФРН “на першому етапі” поставить Україні 14 танків. Це частина більшого плану створення двох батальйонів, у кожному з яких буде по 40 танків Leopard 2, зазначив Spiegel. ФРН разом із Фінляндією, Іспанією та Нідерландами створять один батальйон танків Leopard 2A6, а Польща та Норвегія – другий батальйон Leopard типу 2А4. Окрім того, танки Leopard має намір передати Україні Португалія. Канада вже почала доставляти в Україну свої Leopard.

Навчання українських військових на німецьких танках Leopard розпочнеться 6 лютого, повідомляло Міноборони України.

Крім того, Великобританія має намір поставити Україні 14 танків Challenger 2. США нададуть Україні 31 танк Abrams. Навчання на британських танках українські військові розпочали на початку лютого.

На першому етапі Україна отримає від союзників до 140 сучасних танків, “танкова коаліція” наразі налічує 12 учасників, повідомили 31 січня у МЗС України.

Previous post Інституції ЄС скандалять через запланований візит Зеленського до Брюсселя — tsn.ua
Next post Росія відрізає шляхи до Бахмуту: ЗСУ тримають оборону