Швейцарія не дозволила Іспанії реекспортувати зенітні гармати в Україну

У середині січня Іспанія подала офіційний запит на дозвіл передачі швейцарської зброї Україні. Йшлося про дві 35-мм зенітні гармати.

Проте Держсекретаріат із економічних питань заявив, що передача цього озброєння не відповідає швейцарському законодавству.

Раніше Швейцарія також ветувала запити Данії та Німеччини, які хотіли надіслати бронетехніку та боєприпаси швейцарського виробництва на допомогу Україні.

контекст:

Швейцарія, яка зазвичай дотримувалася нейтральної позиції, приєдналася до введених проти РФ санкцій (зокрема, проти президента Володимира Путіна). Нейтралітет не заважає “називати речі своїми іменами”заявив 28 лютого 2022 року президент Швейцарії Іньяціо Кассіс.

12 жовтня Швейцарія додала до списку санкцій понад 30 фізичних та юридичних осіб із Росії. Тепер її список відповідає списку Європейського Союзу.

Також Швейцарія заблокувала російські активи майже на $8 млрд. і вирішила виділити Україні близько $100 млн. на ремонт енергетичної інфраструктури.

10 січня міністр оборони Іспанії Маргарита Роблес заявила, що Швейцарія блокує постачання військової допомоги Україні. За її словами, для постачання певних військових товарів Іспанії потрібне схвалення Швейцарії як країни-виробника, проте Берн ветує реекспорт. “Ми розуміємо, поважаємо та приймаємо нейтралітет, але для певної техніки нам потрібен дозвіл від Швейцарії, який вона нам поки що не дає”, – сказала Роблес.

Previous post боєць ЗСУ розповів про пекельну ситуацію — Ексклюзив ТСН — tsn.ua
Next post У Єрусалимі палестинець в’їхав у зупинку: загинули чоловік та шестирічна дитина – новини на УНН