МАГАТЕ виявило зникнення в Лівії 2,5 тонн урану – Reuters

Інспекцію було заплановано на минулий рік, але її “довелося відкласти через ситуацію з безпекою в регіоні”. 14 березня вона відбулася, йдеться у звіті.

В ході обстеження інспектори виявили, що на місці немає 10 бочок, що містять приблизно 2,5 тонни природного урану, хоча Лівія раніше заявляла, що вони мають бути там. Коли саме зник цей уран, невідомо.

Про який саме об’єкт йдеться, МАГАТЕ не уточнює.

Інспектори побоюються, що відсутність інформації про те, де знаходиться ядерний матеріал, може становити радіаційний ризик, а також проблеми ядерної безпеки.

В агентстві також додали, що продовжать роботу “для з’ясування обставин вилучення ядерного матеріалу та його нинішнього місцезнаходження”.

контекст:

Після повалення у 2011 році режиму лівійського диктатора Муаммара Каддафі в країні було створено новий уряд, однак у 2014 році він розколовся і в Лівії почалися бойові дії між двома адміністраціями. Міжнародно визнаний уряд національної єдності контролює Тріполі, йому протистоїть “тобруцький уряд”, збройними силами якого командує Генерал Халіфа Хафтар.

За даними Reuters, останній великий конфлікт у країні закінчився 2020 року. На початку 2021 року в рамках мирного плану, який підтримує ООН, було створено тимчасовий уряд Лівії.

Воно мало проіснувати лише до виборів, запланованих на грудень того ж року. Але вони досі не відбулися, і легітимність цього уряду тепер також заперечується.

Previous post Бізнесмен Соколовський заявив, що Мінсоцполітики не оголосило тендер на бебі-бокси та позбавило батьків права вибору виду допомоги
Next post Нові функції в Tinder – додали гендерні займенники та немоногамність – новини України,