Бізнесмен Соколовський заявив, що Мінсоцполітики не оголосило тендер на бебі-бокси та позбавило батьків права вибору виду допомоги

“Як знають усі молоді батьки, є програма допомоги від держави під назвою “Пакет малюка”. І навіть прийнятий ВР відповідний закон. При цьому у батьків начебто є вибір: або отримати 6800 грн на картку, або забрати “пакет малюка” прямо при Але якщо до минулого року (нехай не скрізь і не завжди) “пакети” були, то в 2023 році Мінсоц досі не спромігся навіть оголосити про процедуру закупівлі. півріччя”, – написав він.

Соколовський зазначив, що купити такий набір в роздріб можна за суму від 15 до 20 тис. гривень, та від 80 до 90% батьків, за даними ЮНІСЕФ, обирали отримання бебі-боксу прямо в пологовому будинку замість грошової компенсації. Бізнесмен додав, що закупівля коробок такожвідтримує економіку України.

“До минулого року у програмі було задіяно понад 27 підприємств, а це майже 2000 робочих місць та повне завантаження на рік. При цьому 80% наповнення бебі-боксу – це українська локалізація. Важливий фактор, що держава після оплати постачальникам за “пакет малюка” отримує назад до бюджету у вигляді податків понад 40% від виділених на програму грошей, а ось у разі матеріальної компенсації молодим батькам гроші зазвичай витрачаються на імпортну продукцію, оскільки вона, на жаль, краще представлена ​​в роздробі та інтернеті.І кошти платників податків у результаті йдуть до Китаю чи Туреччини”, – пояснив Соколовський.

За словами бізнесмена, внаслідок затягування інфляція та зростання цін на сировину скоро може призвести до того, що за ціни закупівлі, яка за законом не може перевищувати 6800 грн, а номенклатура наповнення затверджена та незмінна, на тендер просто ніхто не вийде, оскільки собівартість перевищить ціну закупівлі.

“Я, звичайно, нічого не маю проти того, що кожен молодий батько може вибрати, що йому краще – 6800 грн на картку або “пакет малюка”. Але дайте їм, будь ласка, цей вибір зробити, – закликав він. – На жаль , чиновнику в Україні завжди простіше нічого не робити, особливо якщо “тема не грошова” особисто для нього. У результаті одна з небагатьох державних програм, що реально вирішує найважливішу проблему, не корумпована, потрібна найменшим і незахищеним, буксує та саботується”.

контекст:

Бебі-бокси при народженні дитини в Україні почали видавати у вересні 2018 року. До них входили підгузки, одяг та засоби для догляду за новонародженими.

У липні 2020 року уряд скасував бебі-бокси і ухвалив рішення виплачувати батькам новонароджених по 5 тис. грн замість “пакету малюка”.

Дитячий фонд ООН ЮНІСЕФ закликав уряд України зберегти бебі-бокси. У фонді розповіли, що два роки збирали відгуки батьків щодо програми. “Якщо в 2018 році лише 35% батьків надавали перевагу “пакету” грошовій виплаті, то тепер вісім з 10 сімей хочуть отримувати допомогу саме в натуральному вигляді”, – зазначили у фонді.

У вересні 2020 року Рада ухвалила закон, яким повернула бебі-бокси, президент України Володимир Зеленський підписав його 21 жовтня.

У Міністерстві соціальної політики повідомляли “ГОРДОНу”, що з вересня 2018 року по серпень 2020-го “пакет малюка” отримали понад 500 тис. дітей, або 94% від загальної кількості новонароджених.

Зеленський 12 квітня 2021 року підписав закон про зміни до закону “Про державну допомогу сім’ям з дітьми” щодо отримання бебі-боксів при народженні дитини. В Офісі президента заявили, що зміни до законодавства дозволять проводити закупівлі товарів для комплектування “пакету малюка” на відкритих прозорих аукціонах через електронну систему Prozorro з метою більш ефективного використання бюджетних коштів.

Previous post Бойкот Олімпіади є крайнім заходом, питання вирішуватиметься колегіально – Гутцайт – новини на УНН
Next post МАГАТЕ виявило зникнення в Лівії 2,5 тонн урану – Reuters