Китайські компанії в 2022 році продавали Росії стрілецьку зброю та бронежилети.

За даними митного агрегатора ImportGenius, постачання відбувалося у період з червня по грудень минулого року. China North Industries Group Corporation Limited, одна з найбільших державних оборонних компаній країни, у червні відправила гвинтівки російській фірмі “Техкрім”, яка є постачальником армії та уряду РФ.

Повідомляється, що гвинтівки CQ-A, створені за зразком M16, але позначені у митних деклараціях як “цивільні мисливські рушниці”, використовуються воєнізованою поліцією в Китаї та збройними силами багатьох країн, від Філіппін до Південного Судану та Парагваю.

Наприкінці 2022 року російські організації також отримали 12 партій запчастин для безпілотників від китайських компаній та понад 12 тонн китайських бронежилетів, поставлених через Туреччину, повідомляє Politico.

“Хоча митні дані не показують, що Пекін продає Москві велику кількість зброї спеціально для допомоги у військових діях, вони свідчать, що Китай відправляє низку неврахованого обладнання подвійного призначення – виробів, які можуть бути використані на полі бою в Україні”, – йдеться у статті .

Видання зазначає, що це перше фактичне підтвердження того, що Китай передає РФ гвинтівки, бронежилети, дрони та запчастини до них.

контекст:

Китай з початку нападу РФ на Україну намагається дотримуватись нейтральної позиції, але прямо не засуджує дії Москви.

30 грудня 2022 року під час переговорів щодо відеозв’язку з головою КНР Сі Цзіньпіном Путін заявив, що Росія та Китай розвиватимуть “військове та військово-технічне співробітництво”. За даними ЗМІ, Китай надає Росії технології, які їй потрібні для ведення війни проти України.

24 лютого, у річницю повномасштабного вторгнення Росії в Україну, було оприлюднено документ “Позиція Китаю щодо політичного врегулювання кризи в Україні”, який складається з 12 пунктів.

У КНР наполягають на відмові від “менталітету холодної війни”, припинення бойових дій та поновлення мирних переговорів. У документі немає тез про відведення Росією військ із окупованих територій України.

Президент України Володимир Зеленський сказав, що частина пунктів у цьому документі відповідає інтересам України, а з частиною Київ не погоджується, “але це вже щось”.

24 лютого Зеленський сказав також, що “дуже хоче вірити, що Китай не постачатиме зброю Росії”. В українській розвідці таких фактів поки що не побачили.

Президент США Джо Байден заявив, що США “відповять”, якщо Китай почне постачати Росії зброю.

10 березня CNN із посиланням на митні звіти повідомив, що Китай продає Росії деталі для військових гелікоптерів.

Previous post Із 26 березня у Києві може бути скорочено комендантську годину – військова адміністрація
Next post Астронавти SpaceX Crew-5 залишили МКС після п’яти місяців перебування у космосі – новини на УНН