“Ці звуки схожі на клацання під час смаження попкорну”. Вчені з Ізраїлю з’ясували, що рослини можуть говорити

“Ми виявили, що рослини видають звуки в основному, коли вони в біді. Ці звуки схожі на клацання при смаженні попкорну. Їх гучність схожа на гучність людської мови, але вони знаходяться в ультразвуковому діапазоні частот, які люди не чують. Зате їх можуть чути. кажани, звичайні миші та комахи”, – зазначили вчені.

Керувала дослідженням професор Лілах Хадані з кафедри ботаніки та продовольчої безпеки біологічного факультету, спільно з дослідником кажанів професором Йосі Ювалем та співробітниками кафедри зоології та Музею природи Штайнхардта Іцхаком Хаїтом та Охадом Левіном-Епштейном. Також у дослідженні брали участь співробітники математичного факультету, інституту вивчення злакових та кафедри вивчення мозку.

“З колишніх досліджень нам відомо, що прикладений до рослини датчик виявляє вібрацію. Але досі було неясно, чи ця вібрація перетворюється на звукові хвилі, що поширюються в атмосфері, тобто звуки, які можна почути на відстані. Ми зайнялися вивченням цього питання, довгі роки тим, хто займав вчених”, – сказала Хадані.

Вчені помістили рослини в акустичний ящик у звукоізольованому підвалі, а на відстані 10 см від них поставили мікрофони, що сприймають звуки частотою 40-80 кГц.
Для експерименту використовувалися помідори та тютюн, а також пшениця, кукурудза, виноград, кактус та низмит.

Перед тим, як помістити рослини в акустичну скриньку, з ними проводили низку маніпуляцій. Деякі не поливали п’ять днів, деяким надрізали стебла, інші залишили непошкодженими.

“Ми хотіли дізнатися, в яких ситуаціях рослини видають звуки, якщо взагалі роблять це. Виявилося, що непошкоджені рослини видавали звуки раз на годину, а пошкоджені – десятки разів на годину”, – зазначила професор.

Previous post Зеленський 5 квітня відвідає Польщу, – Reuters
Next post Rheinmetall будує свій центр біля кордону з Україною. Там обслуговуватимуть танки та САУ – новини України, Політика