Блокування на кордоні стосується тільки вантажівок та сільськогосподарської продукції, – голова МЗС Польщі

Блокування на польсько-українському кордоні стосується виключно вантажівок та сільськогосподарської продукції. Про це заявив міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський в інтерв’ю The Kyiv Independent.

“Військова і гуманітарна допомога, в тому числі бензин і дизельне паливо, які живлять українську економіку, безперешкодно проходять через польський кордон”, – зазначив голова МЗС Польщі.

Сікорський наголосив, що польський уряд не може застосовувати насильство проти фермерів.

“Цей процес виник внаслідок надзвичайного акту солідарності з Україною, коли було заблоковано Чорне море, і Україна не могла вивезти своє зерно через Босфор до Африки та Китаю. Ми сказали: “Добре, ми не підемо на поступки Путіну. Ми відкриваємо кордон, нехай зерно йде через ЄС”. На жаль, дві третини зерна, яке мало пройти транзитом через ЄС, залишилося в Польщі. І що ж? Ви можете собі уявити, що думають про це польські фермери. По-друге, ви виграли битву за Західне Чорне море. Вітаю вас. Як це бачить Польща? І вам це може не подобатися. Це означає, що цей надзвичайний акт солідарності добігає кінця, тому що надзвичайна ситуація в Чорному морі закінчилася, і нам потрібні серйозні переговори. На яких умовах? Українське сільське господарство може бути інтегроване з рештою ЄС. І це займе кілька років, так само, як це зайняло кілька років у нас”, – сказав голова МЗС Польщі.

Голова МЗС Польщі відзначив, що Україна отримала тимчасовий доступ на європейський ринок без переговорів і без необхідності виконувати всі європейські норми.

“Польські фермери не можуть використовувати деякі добрива, які використовують українські фермери”, – пояснив Радослав Сікорський.

Серед іншого Сікорський у розмові з журналістом видання розповів, що польські і українські дипломати спільно працюють у всьому світі, щоб протидіяти дезінформації, але зусилля на глобальному Півдні поки не дали результату.

“Я доручив усім польським послам працювати пліч-о-пліч зі своїми українськими колегами в усьому світі, щоб протидіяти дезінформації. Але ми ще не досягли успіху на глобальному Півдні, як ви знаєте”, – розповів голова МЗС Польщі.

За його словами, польські посли звернулися до українських колег і запропонували допомогу у доведенні, що мова йде про колоніальне вторгнення.

“Країни глобального Півдня повинні розуміти це як таке, а отже, співчувати жертві колоніальної агресії. І я знаю, що в деяких місцях ця робота була активною, але в деяких місцях вона явно провалилася, і одним з таких місць, і мені дуже шкода про це говорити, є Ватикан, де польський і український посли тісно співпрацювали. І все ж, ми знаємо, що деякі заяви з боку Святого Престолу не були корисними”, – розповів Радослав Сікорський.

Previous post Шольц зустрівся із Сі Цзіньпіном у Пекіні. На порядку денному – війна в Україні новини України
Next post Ізраїль має право на відповідь Ірану