Україна має припинити споживання російського зрідженого газу – експерт

“Я підтверджую існування [факта импорта российского сжиженного газа]тому що тут нема чого заперечувати. Тому що ми бачимо абсолютно нелогічне постачання з Польщі та країн Балтії, де ніколи взагалі, крім одного заводу, не виробляли жодного літра зрідженого газу. Ми бачимо як туди приїжджає російський газ, а звідти їде європейський. Не треба тут бути Шерлоком Холмсом, щоб зрозуміти, що це суто російський ресурс – і за ціною, і за географією. З морального погляду це, звичайно, ганебне, вкрай ганебне явище”, – заявив експерт Куюн.

Він додав, що уряд уже розпочав боротьбу з імпортом, але поки що не прийняв жодного рішення з цього приводу.

“У розробці в РНБО лежить проект документа, який обмежує постачання зрідженого газу зі станцій, які вже задокументовано приймали російський газ і відправляли суттєві обсяги в Україну. РНБО – це основний важіль, але нічого, на жаль, поки що не відбувається. Тим часом кілька днів тому розблокували прикордонний перехід “Дорогуськ – Ягодин” – а це найбільший вантажний прикордонний перехід, який найближче знаходиться до джерел постачання російського газу з Польщі та країн Балтії”, – сказав Куюн.

Він зазначив, що зараз найзручніший час для врегулювання ситуації на ринку зрідженого газу, оскільки фіксується стабільний профіцит, і тому можна вжити деяких рішучих заходів, які не призведуть до серйозних потрясінь на ринку.

“Зараз скраплений газ просто ринув в Україну з новою силою, пропозицій на ринку просто величезна кількість! Чому держава не наводить ладу, я не розумію. Зараз ідеальний момент: на ринку, мабуть, уже рік стабільний профіцит. І навіть якщо ми його зараз відріжемо”. , дефіциту не буде. Цей момент дуже важливо не прогаяти.

“Головком” зазначає, що Кабмін планує підвищити акцизи на бензин та дизель. За даними видання, якщо таке рішення буде ухвалено, це призведе до підвищення акцизу з 213 євро до 243 євро за тонну за бензин і з 140 євро до 177 євро за тонну за дизель до кінця 2024 року. До 2028 року, як очікується, податок становитиме вже €360 та €330 відповідно.

Водночас, пише “Главком”, вартість зрідженого газу залишається пільговою. Вона становить €52, а до 2028 року вона зросте лише до €70.

“Тим часом, на переконання експертів, наближення акцизу на газ до ринкового рівня дозволить отримувати до бюджету понад мільярд гривень щорічно і одночасно позбавить Росію можливості заробляти на імпорті цього пального”, – зазначають у публікації.

Previous post Під саркофагом поховав частинку себе: історія ліквідатора аварії на ЧАЕС
Next post Столтенберг заявив, що Китай не може мати добрих відносин із Заходом, допомагаючи Росії у війні проти України.