У Ахметова, Коломойського та Пінчука заборгували мільйони гривень за передачу електроенергії – «Схеми»

Українські підприємства, кінцевими бенефіціарами яких є олігархи Рінат Ахметов, Ігор Коломойський та Віктор Пінчук, мають мільярдні борги за послуги з передачі та диспетчеризації електроенергії. Про це свідчать документи, які «Схеми» (Радіо Свобода) отримали у своє розпорядження від учасників енергоринку.

Відповідно до цих даних, великі промислові споживачі та постачальники електроенергії почали стрімко накопичувати борги одразу після повномасштабного вторгнення військ Росії в Україну.

Станом на 1 квітня, експортери електроенергії заборгували 2 мільярди 544 мільйони гривень за послуги з її передачі. Основний боржник – трейдер «Д.Трейдінг», що входить в енергохолдинг ДТЕК, кінцевим бенефіціаром якого є олігарх Рінат Ахметов. «Надходження від «Д.Трейдінг» значно припинились після 25 лютого», – повідомило джерело на енергоринку.

Також серед боржників – феросплавні підприємства. Станом на 1 квітня вони заборгували понад 55 мільйонів гривень за послуги з передачі електроенергії, та більше ніж 26 мільйонів гривень – за диспетчеризацію (це – централізована система керування, контролю і захисту різних інженерних процесів, що, в тому числі, запобігає аварійним ситуаціям). Таким чином, загальні борги феросплавних підприємств за ці дві послуги перевищили 80 мільйонів гривень. «Значне зниження рівня розрахунків відбулося, зокрема, Нікопольським заводом феросплавів», – повідомило джерело Радіо Свобода на енергоринку.

Нікопольський завод феросплавів входить у сферу впливу олігархів Ігоря Коломойського та Віктора Пінчука.

Має борг за послуги з диспетчеризації металургійний завод «Дніпросталь» (входить в трубно-колісну компанію «Інтерпайп»), кінцевим бенефіціаром якого є родина Віктора Пінчука. Станом на 1 квітня, за даними «Схем», підприємство заборгувало за цю послугу майже 25 мільйонів гривень.

Радіо Свобода звернулося до ДТЕК, Нікопольського заводу феросплавів та Інтерпайпу із запитаннями, з чим пов’язана заборгованість за передачу та диспетчеризацію електроенергії. Відповідей редакція поки не отримала.

ДОДАНО:

Після публікації новини з «Д.Трейдінг» надіслали офіційний коментар:

«Механізм плати за передачу електроенергії під час експорту суперечить міжнародним зобов’язанням України і Угоді про Асоціацію між Україною та ЄС. Ця позиція була підкріплена рішеннями господарських судів усіх ланок, в тому числі Верховним Судом. Рада Міністрів Енергетичного співтовариства вже розглядала подібну ситуацію в Болгарії, в результаті якої національного оператора системи передачі було зобов’язано припинити нараховувати тариф на передачу електроенергії (export fee) під час її експорту. Таким чином, є всі законні підстави стверджувати, що плату за передачу електроенергії під час її експорту вже визнано незаконною та не має нараховуватися НЕК «Укренерго». При цьому звертаємо увагу ЗМІ, що борг за передачу під час експорту після початку війни не міг прирости, тому що з кінця лютого до початку квітня експорту не було в принципі».

Водночас Радіо Свобода звертає увагу на повідомлення про те, що ДТЕК раніше програв суд по скасуванню плати за передачу е/е мережами «Укренерго». І, відповідно до даних джерел журналістів на енергоринку, заборгованість ДТЕК за передачу електроенергії станом на 24.02.2022 склада 2 мільярди 223 мільйони гривень, а потім зросла: 01.04.2022 вона склала вже 2 мільярди 544 мільйони гривень.

Previous post Журналіст Олександр Махов загинув через російські обстріли
Next post Зеленський попросив генсекретаря ООН сприяти у вивезенні з «Азовсталі» усіх поранених

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *