Вакцинація під час війни: від яких інфекцій потрібно захиститися

Тиждень вакцинації стартував в Україні відучора. До 30-го квітня по всій країні розгортають мобільні точки для імунізації населення. У столиці зробити щеплення можна буде просто на Центральному вокзалі. Чи багато охочих? Розповість Єлизавета Яковлева.

Вікторія із 10-річним сином прийшла зробити щеплення від “ковіду”.

– Алергічні реакції в нього були на щось? – Немає. -Нормально переніс ті вакцини? -Так. -Значить, зробимо вакцину. 10-15 хвилин десь неподалік відпочивайте.

Жінка каже, не поділяє популярної серед українців думки, що через війну вакцинація “не на часі”.

Вікторія, жителька Києва:

Я скоріше це роблю саме тому, що є війна, і через ті евакуації, які ми пережили, як всі, час тому, коли люди опиняються у великих скупченнях, в незрозумілих умовах, без гарантованих санітарних умов чи лікарської допомоги, тим більше важливо, коли є така можливість запобігати хворобі і вакцинуватись.

Із такою позицією погоджуються також медики та чиновники. В рамках Всесвітнього тижня вакцинації, щеплення можна буде зробити просто на центральному вокзалі на території дитячої зони. Причому, не лише дітям, а й дорослим.

Олександр Перцовський, голова пасажирського напрямку АТ “Укрзалізниця”:

На вокзалах є дуже різні люди з різних регіонів, з різних верств населення. І це саме та точка, де 100% дуже правильне місце для того, щоб розповісти про здоровий спосіб життя, і, зокрема, виконання всіх вимог по календарю вакцинацій.

Адже наслідки війни – стреси, великі скупчення людей під час повітряних тривог, лише збільшують захворюваність. Доволі сумна статистика зараз, зокрема, щодо кашлюку.

Віктор Ляшко, міністр охорони здоров’я України:

У нас за перший квартал 2024 року зареєстровано 587 випадків кашлюка. Якщо подивитись на 1 квартал 2023 року, то таких випадків було 17. Це свідчить про те, що я говорив, про зростання захворюваності на кашлюк в дитячому віці в Україні. Тому наголошую на тому, що треба переглянути вакцинальний статус тим, хто не вакцинувався, і швидко надолужити.

Тому точок вакцинації потрібно якомога більше, впевнений Віктор Ляшко. Нещодавно Міністерство запустило програму, яка дозволяє навіть аптечним мережам щепити українців.

Віктор Ляшко, міністр охорони здоров’я України:

Переймаємо європейську практику і запускаємо щеплення в аптеках. Я думаю, цієї осені проти грипу і “ковіду” вакцинуватись в аптеках буде велика кількість українців. Ми це зробимо, повірте.

Проте, де гарантія, що вакцини не надійдуть до таких пунктів зіпсованими? Створити безпеку та якість препаратів зможе система холодового ланцюга. По суті, це дуже складна логістика. Але в результаті, вакцина може долати сотні чи навіть тисячі кілометрів, і на всіх етапах цієї подорожі її зберігатимуть за сталої температури та вологості – в спеціальних холодильниках. Допомогли Україні з системою холодового ланцюга й представники міжнародної організації ЮНІСЕФ.

Мунір Мамедзаде, Голова Представництва дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні:

Тільки минулого року і в 1 кварталі цього року на запит Міністерства ми надали 3 мільйони доз вакцин, які завдяки USAID і урядів Японії, Нідерландів і Франції, і також завдяки іншим партнерам, ми змогли допомогти Міністерству забезпечити сучасну систему транспортування. Ми надали понад 6 600 холодильників і морозильників для вакцин. І ця система охоплює майже 80% пунктів вакцинації в країні, бюджет був 15 мільйонів доларів.

Лікарі наголошують: пам’ятати про імунізацію потрібно завжди. Бо лише сильна і здорова нація здатна здолати великого ворога.

Previous post Дрони від компанії DJI – В США хочуть заборонити DJI продавати свою продукцію
Next post На Черкащині вода підтоплює двори та будинки