Вірменія та Азербайджан домовилися про взаємне визнання територіальної цілісності

Президент Азербайджану Ільхам Алієв на тому ж засіданні сказав, що “існують серйозні передумови для нормалізації відносин між Азербайджаном та Вірменією на основі взаємного визнання територіальної цілісності та суверенітету”, відео публікує ТАРС.

“Є можливість для виходу на мирну угоду з огляду на те, що Вірменія визнала Карабах частиною Азербайджану”, – цитує Алієва “Інтерфакс”.

контекст:

1991 року Нагірний Карабах за підтримки Вірменії оголосив про незалежність від Азербайджану. Це призвело до бойових дій, що тривали до 1994 року. Збройний конфлікт завершився підписанням Бішкецького протоколу про перемир’я та припинення вогню, але періодично між сторонами виникають збройні сутички. Нагірний Карабах на міжнародному рівні визнано частиною Азербайджану.

27 вересня 2020 року в Нагірному Карабаху спалахнув наймасштабніший за останні роки військовий конфлікт, який тривав півтора місяці. Сторони використовували танки, важку артилерію та авіацію. У ході конфлікту, як зазначило Radio Free Europe/Radio Liberty, загинуло близько 7 тис. осіб.

У ніч проти 10 листопада представники Вірменії, Азербайджану та Росії (як посередника) підписали заяву про припинення війни в Карабаху. Згідно з домовленостями, вздовж лінії зіткнення в Нагірному Карабаху розмістилися 1960 російських миротворців. Азербайджан отримав право зайняти три райони – Кельбаджарський, Агдамський та Лачинський.

Пашинян говорив, що це рішення було для нього дуже важким, але безальтернативним. Алієв стверджував, що Пашиняна “змусили” підписати документ, “максимально вигідний” для Баку.

На початку травня 2023 року у США відбулися мирні переговори глав МЗС Азербайджану та Вірменії. Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що країни досягли “суттєвого прогресу” на шляху до нормалізації відносин і що угода між ними “в межах досяжності”. Спікер Кремля Дмитро Пєсков, коментуючи переговори, заявив, що будь-яка допомога щодо врегулювання конфлікту “вітається”, але рішення можливе лише на основі “абсолютно безальтернативних” документів 2020 року, підписаних разом із Росією.

Previous post Оборона Константинополя, Флорентійський собор, втеча з Москви. Митрополит Київський Ісидор був учасником ключових подій 15-го століття
Next post Загадковий космічний літак Китаю випустив на орбіту невідомий об’єкт – розвідка США – новини України,