На півночі Косова зіткнення між етнічними сербами та підрозділами KFOR. Десятки постраждалих

У Косові з 26 травня продовжуються зіткнення між етнічними сербами та поліцією у північних муніципалітетах Звечан, Лепосавич, Зубін-Потік, а також у Косівську-Митровиці. Серби, що протестували, які бойкотували вибори, намагалися перешкодити обраним албанським посадовцям вступити на посаду і заблокувати адміністративні будинки.

29 травня на допомогу поліції для охорони будівель адміністрацій Звечана, Лепосавича, Зубін-Потока та Косовську-Митровиці прибули сили міжнародного контингенту KFOR. Вони встановили кордони, проте протестувальники закидали їх камінням та димовими шашками, після чого миротворці застосували сльозогінний газ.



Конфлікт стався, коли KFOR попросив присутніх сербів пропустити три бронетранспортери поліції, які опинилися практично в пастці в масі сербів, що зібралися.

Внаслідок зіткнень постраждали 53 особи. Один протестувальник переніс операцію, він перебуває у відділенні інтенсивної терапії. Також постраждали 25 миротворців італійського та угорського контингентів KFOR, у деяких із них переломи та опіки.



Міністр закордонних справ Італії Антоніо Таджані повідомив, що серед поранених солдатів KFOR 11 італійців, троє з яких перебувають у тяжкому стані, але небезпеки для їхнього життя немає.

Поліція Косова заявила, що заарештувала п’ятьох людей у ​​зв’язку з нападом на KFOR і поліцейських, і підтвердила, що протестуючі застосовували “коктейлі Молотова”, вибухові пристрої, а також стріляли.

контекст:

Республіка Косово є частково визнаною державою. Вона оголосила про свою незалежність від Сербії у 2008 році. Сербія не визнає відділення Косова та вважає його своєю територією. Незалежність Косова визнали близько 100 країн, зокрема США. Україна цей статус не визнає.

З 2011 року за посередництва ЄС Сербія та Косово ведуть переговори щодо нормалізації відносин. Очікується, що переговорний процес завершиться юридичною угодою. Косово наполягає на тому, щоб угода включала взаємне визнання, Сербія домагається “компромісного рішення”.

27 лютого 2023 року Сербія та Косово висловили готовність розпочати реалізацію Угоди про шлях нормалізації відносин.

Previous post У Львівській області уночі збили ракету, в Хмельницькій є влучання, – ОВА
Next post Росіяни вчинили ракетну атаку на Київ і область. Оновлено