Росія кидає на війну охоронців держпідприємств, ТСН, новини 1+1 — tsn.ua

Росія має потребу в “гарматному м’ясі” і відправляє на війну охоронців “Газпрому”.

Охоронні фірми і приватні військові компанії, створені найбільшими російськими державними корпораціями, колишніми військовими та бізнесменами, відправили своїх бійців воювати проти України, щоб довести лояльність Кремлю.

Про це пише Wall Street Journal.

За інформацією видання, російський “Газпром” за останні місяці створив свої ПВК, а вже існуючі оборонні фірми, контрольовані колишніми офіцерами російської армії, набрали нових бійців.

За словами солдатів, аналітиків і колишніх російських чиновників, більшість з цих бійців відправили воювати в Україну як допоміжні сили під командуванням Міністерства оборони РФ.

Ці компанії частково наслідують “Вагнер” Однак, відправляючи своїх людей на війну, корпорації демонструють вірність Путіну.

Журналісти проаналізували публічні оголошення про вакансії, і з’ясували, що новобранцям платять значно вищу зарплатню, ніж отримують “вагнерівці”.

“Є відчайдушна потреба зібрати бійців, і Путін хоче зробити це без призовників або чергового раунду мобілізації”, – каже британський політолог, один із провідних експертів по Росії Марк Галеотті.

“Потік”

У лютому цього року Кремль доручив “Газпрому” створити власну охоронну фірму, один з підрозділів якої тепер називається “Поток”. Два підрозділи охоронної фірми “Газпрома” були передані під безпосереднє управління Міністерства оборони Росії. Про це розповідав Олексій Ткаченко, який працював на “Потоці” і був відправлений воювати в Україну, а згодом потрапив в полон.

Через кілька тижнів після постанови влади РФ про створення приватних охоронних компаній “Газпрому” її новобранці розповіли у Мережі, що воюють на передовій.

У відео, опублікованому в українських пабліках 25 квітня, Ткаченко, який родом з Оренбурга на Уралі, розповів, що був охоронцем у “Газпромі”, коли його найняли в “Поток”. Потім він пройшов підготовку на російській базі в Тамбові і відправлений воювати в Бахмут, де разом з іншими окупантами зайняв позиції “Вагнера”.

Полонені новобранці “Газпрому” розповідають, що “вагнерівці” погрожували їм розстрілом за те, що вони відступили від натиску українських сил.

Зокрема, згаданий вище Ткаченко розповів, що в результаті мінометного обстрілу отримав осколкове поранення в очі та руку. За його словами, його кинули бойові побратими, і він поповз здаватися українській армії. “Я хочу сказати своїм колегам в “Газпромі”: не їдьте в Україну, сидіть вдома”, — сказав полонений окупант на відео.

“Рідуть”

Охоронна компанія “Редут” була підрядником для безпеки російських фірм на Близькому Сході. Вона заснована колишніми російськими десантниками і офіцерами військової розвідки у 2008 році.

За словами російського опозиціонера і правозахисника Володимира Осечкіна, компанія була перепрофільована на бойову групу чисельністю 1000 бійців для участі у війні проти України.

ПВК “Патріот”

“Патріот” є прямим конкурентом групи “Вагнера”. Ця ПВК тісно співпрацює з Міноборони РФ і військовою розвідкою. Вона складається переважно з колишніх російських спецназівців.

У квітні її було розгорнуто в районі Вугледара, повідомляв речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий.

У виданні нагадують, що з юридичної точки зору, ПВК в Росії – незаконні, але охоронні компанії отримали неофіційне благословення Кремля на свою діяльність.

Раніше повідомлялося, що новостворена компанія “Ветеран”, яка входить до складу ПВК “Редут” Міноборони Росії, діє на флангах Бахмута.

Також повдомлялося, що від приватної військової компанії “Вагнер”, як раніше була потужною організацією, залишився лише бренд.

Читайте також:

Підписуйтесь на наші канали у Телеграма та Viber.

Previous post Росіяни вчинили ракетну атаку на Київ і область. Оновлено
Next post ​У Запоріжжі затримали ексдепутата-комуніста, який “наводив” російські ракети